
Νιώθεις τελευταία πως εργάζεσαι υπερβολικά πολύ; Περνάς περιόδους έντονου στρες? Παρατηρείς πως συναισθηματικά και σωματικά είσαι εξαντλημένος/η από την εργασία σου; Ίσως νιώθεις ότι είσαι «στον αυτόματο» και δεν έχεις πια ενέργεια. Η δουλειά που κάποτε αγαπούσες τώρα σου προκαλεί άγχος ή αδιαφορία. Αν ναι, μπορεί να βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με την επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burnout.
Η εργασία απορροφά σημαντικό μέρος της ημέρας και πολλές φορές μας προσδίδει νόημα στη ζωή αλλά και το κοινωνικό μας στάτους. Ωστόσο αν δεν κρατήσουμε ισορροπίες, αυτή η υπερβολική ενασχόληση μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας.
Το burnout είναι ένα ψυχολογικό σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και περιγράφει μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής εξάντλησης που προκύπτει από παρατεταμένη και υπερβολική πίεση στο εργασιακό περιβάλλον. Δεν είναι απλώς «κούραση» — είναι βαθιά εξάντληση που προκύπτει από μακροχρόνιο στρες στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το burnout σχετίζεται αποκλειστικά με το εργασιακό περιβάλλον.
Το burnout δεν προκαλείται μόνο από φόρτο εργασίας, αλλά και από έλλειψη ελέγχου, μεγάλων προσδοκιών και ασαφή ρόλων πολλές φορές. Μη υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον προκαλεί απώλεια νοήματος και σύνδεσης με αυτό που τελικά καλούμαστε να κάνουμε αλλά και της δυσκολίας μας να πούμε ‘’όχι’’. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται και από τα προσωπικά χαρακτηριστικά, από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου αλλά και τι θέση έχει η εργασία στη ζωή του ατόμου.
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας, ακόμα και με το ξεκίνημα της ημέρας. Αίσθημα ανικανότητας ακόμα και μειωμένη απόδοση και αποστασιοποίηση απέναντι στους συνεργάτες αλλά και στις ίδιες μας υποχρεώσεις.
Οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης επεκτείνονται στην ψυχική και σωματική υγεία. Το άτομο μπορεί να παρουσιάσει αϋπνία, πονοκεφάλους, στομαχικά και γαστρεντερικά προβλήματα, ευερεθιστότητα, απομόνωση. Μεγαλώνει ο κίνδυνος για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
Από την εξουθένωση θεωρείται ότι έχει επηρεαστεί η υγεία του 48% των Ευρωπαίων εργαζομένων. Έτσι φαίνεται να μην αποτελεί μόνο ατομικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα και για τις επιχειρήσεις και για την κοινωνία στο σύνολο.
Για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας χρειάζεται να αποφορτίζουμε τον εαυτό μας στην καθημερινότητά μας. Αν νιώθουμε ένταση ή στρες να αφιερώσουμε κάποια λεπτά μέσα στην ημέρα κάνοντας ασκήσεις θεραπευτικής αναπνοής ή διαλογισμό ή απλά να παραμείνουμε στη σιγή μακριά από όλη την ‘’βαβούρα’’ της ημέρας. Να μάθουμε να θέτουμε όρια και να μπορούμε να λέμε όχι.
Το burnout δεν είναι αδυναμία – είναι καμπανάκι. Είναι το σώμα και το μυαλό μας που μας λένε: “Κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζομαι φροντίδα.” Σε αυτό το σημείο με επίγνωση και υπευθυνότητα μπορούμε να ζητήσουμε κάποια βοήθεια.