Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Diatrofi Kai Omorfia

Τα τελευταία χρονιά όλο και περισσότερο μελετάται κατά πόσο η διατροφή μας επηρεάζει εκτός από την υγεία μας και την ομορφιά μας, και ειδικότερα το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια αλλά και την αντιγήρανση. Ποια είναι όμως εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να διατηρηθούμε νέοι και όμορφοι και σε ποιες τροφές περιέχονται;

 

Καταρχήν, οι δύο πιο αντιγηραντικές βιταμίνες είναι οι βιταμίνες Α και C, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράση που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αποτρέπει τη γήρανση και το σχηματισμό ρυτίδων. Η βιταμίνη Α, αναφέρεται σε όλες τις αντιγηραντικές κρέμες με το όνομα της δραστικής της ουσίας ως ρετινόλη, ρετινάλη ή ρετινοϊκό οξύ. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθάει στη διατήρηση των υγιών κυττάρων του δέρματος, αυξάνει το πάχος της επιδερμίδας και ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος. Τη βρίσκουμε σε όλα τα λιπαρά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, εντόσθια, βούτυρο. Με τη πρόδρομη μορφή της που αποτελούν τα καροτινοειδή, τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως πράσινα χόρτα, μπρόκολο, μαϊντανός καθώς και γλυκοπατάτα, γλυκιά κολοκύθα, βερίκοκο, καρότο, ροδάκινο καθώς και στα εξωτικά φρούτα παπάγια, μάνγκο και γιαμ.

 

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε όλα τα καλλυντικά με τη μορφή serum (ορός) και βοηθά στην τόνωση του δέρματος, μειώνοντας τη θαμπή όψη και τις δυσχρωμίες, συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και προστατεύει από την πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στη ντομάτα, στις πολύχρωμες πιπεριές, το ακτινίδιο, τις φράουλες, το μπρόκολο, το μαϊντανό και το ροδάκινο.

 

Πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικότερα η βιοτίνη (Β6). Αυτές υπάρχουν στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σχετικά με την ενίσχυση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Πρόκειται για υδατοδιαλυτές βιταμίνες, που δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, και συχνά εμφανίζουμε έλλειψη σε αυτές. Πλούσιες πηγές τους είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα ζωικά τρόφιμα.

 

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, κατάλληλη για τη λίπανση, την ενυδάτωση καθώς και για την ανάπλαση ή επούλωση του δέρματος μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή της η ιδιότητα την καθιστά απαραίτητο συστατικό σε όλα τα προϊόντα ομορφιάς που αφορούν την ενυδάτωση μαλλιών, δέρματος και νυχιών για αυτό και τη συναντάμε σε κρέμες μαλλιών, λαδάκια σώματος και νυχιών. Στα τρόφιμα τη βρίσκουμε σε όλα τα φυτικά λάδια, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τις γαρίδες, τη γλυκοπατάτα και σε όλες τις λιπαρές πηγές.

 

Παράλληλα, τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν τη βάση των μεμβρανών της επιδερμίδας, βοηθούν στη ξηρότητα, τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα της επιδερμίδας και αποτρέπουν τη σταδιακή γήρανση. Τα ω-3 λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε στα λεγόμενα «καλά»- ωφέλιμα λιπαρά των τροφών, όπως στα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια (με πιο γνωστό το μουρουνέλαιο), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια και τους σπόρους.

 

Ακόμη, ο ψευδάργυρος σε συνεργασία με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθάει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των μαλλιών και των νυχιών, αλλά και στην υγεία του δέρματος. Καλές πηγές του αποτελούν τα ζωικά τρόφιμα και κυρίως τα θαλασσινά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά καθώς και οι ξηροί καρποί, με πρωταγωνιστή τα καρύδια.

 

Τέλος, ο σίδηρος αποτελεί απαραίτητο συστατικό όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που αφορούν την ομορφιά. Είναι υπεύθυνος για τη σκληρότητα των τριχών και των νυχιών. Σε περίπτωση σιδηροπενίας (έλλειψη σιδήρου) ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι η τριχόπτωση και η χειλίτιδα (σκάσιμο χειλιών). Καλύτερη απορρόφηση έχει ο δισθενής σίδηρος, που βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, μοσχάρι, αυγό) από ότι ο φυτικός που βρίσκεται σε όσπρια, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

 

Συμπερασματικά, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να φροντίσουμε και το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια και γενικότερα την ομορφιά και την ευεξία μας.

 

Eirini Kontopidoy
Κοντοπίδου Ειρήνη
Κλινική διαιτολόγος, ΜSc., PhDc.