Better quality of life for all
Kalokairi Kai Alkool

Το καλοκαίρι που οι ρυθμοί δουλειάς και καθημερινότητας χαλαρώνουν, οι έξοδοι πληθαίνουν και συνήθως συνοδεύονται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ όταν κυμαίνεται σε μέτρια ποσότητα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μας, αλλά όταν η ποσότητα ή η συχνότητα κατανάλωσης ξεφεύγει ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

 

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, που ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σακχαρώδη διαβήτη καθώς και να προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως μερίδα ενός ποτού ορίζεται ένα μικρό κουτάκι μπύρας, περίπου 330ml, είτε ένα κλασικό ποτήρι κρασιού- περίπου 120-140ml ή μια μερίδα περίπου 43ml οινοπνευματώδη ποτό με 40% αλκοόλ.

 

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, ορίζεται ως περισσότερα από 3 ποτά την ημέρα για γυναίκες ή 4 ποτά για τους άνδρες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα εγκυμοσύνης και ηπατική νόσο. Επιπρόσθετα, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχεις και ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Ακόμα, ο συνδυασμός αλκοόλ και υψηλών θερμοκρασιών εμποδίζει το σώμα να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του και υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί μέχρι και θερμοπληξία. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς παράλληλη ενυδάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια υγρών. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει και παράλληλη ενυδάτωση μέσω νερού, αν και πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι τα αλκοολούχα ποτά μας ξεδιψάνε ή μας ενυδατώνουν. Ιδανικά για κάθε μερίδα αλκοόλ θα πρέπει να υπάρχει και κατανάλωση 1,5 ποτηριού νερού, ώστε να αντισταθμίζεται η κατακράτηση που προκαλείται από το αλκοόλ.

 

Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως τάση για έμετο, γαστρίτιδα, παλινδρόμηση καθώς και επιβάρυνση στη λειτουργία του ήπατος. Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε ατυχήματα, είτε με μέσα μεταφοράς είτε και πιο απλά όπως από πτώσεις λόγω ζάλης. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι αρκετά θερμιδογόνα, αφού ένα 1 γρ αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες. Δηλαδή, μια μερίδα ποτού ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ μπορεί να περιέχει από 120 μέχρι και 250 θερμίδες. Αν σε αυτό περιλαμβάνονται και σιρόπια, ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, αναψυκτικά ή άλλα συστατικά η θερμιδική του απόδοση μπορεί να ανέβει κατακόρυφα και να επηρεάσει και το σωματικό μας βάρος. Δυστυχώς, οι θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ χαρακτηρίζονται ως «κενές» γιατί δεν μας προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό, πέρα από γευστική απόλαυση.

 

Τι θα πρέπει όμως να προτιμούμε αν θέλουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι και την παρέα μας κρατώντας στο χέρι ένα ποτό; Η καλύτερη επιλογή είναι τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως οι ελαφριές μπύρες παραλίας, για τις οποίες ισχύει ότι όσο πιο ξανθιά είναι μια μπύρα τόσο μικρότερο ποσοστό αλκοόλ έχει, ή μπύρες που περιέχουν λεμόνι, η σανγκριά και τα λευκά κρασιά συνοδευόμενα με πάγο ή ανθρακούχο νερό. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ νηστικοί, γιατί το φαγητό βοηθά το αλκοόλ να απορροφηθεί πιο αργά. Μεγάλη προσοχή θέλουν τα cocktails, τα οποία περιέχουν αρκετές θερμίδες λόγω των μίξεων που περιέχουν, καταναλώνονται γρήγορα και αρκετά ευχάριστα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προτιμήσουμε τα mocktail, τα οποία προσομοιάζουν στα κοκτέιλ αλλά δεν περιέχουν αλκοόλ. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι είναι πιο υγιεινά, έχουν λιγότερες θερμίδες, περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και πιο οικονομικά.

 

Συνοψίζοντας, το μυστικό στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το μέτρο. Η περιστασιακή και μικρή κατανάλωση αλκοόλ, έχοντας γεμάτο στομάχι και πίνοντας παράλληλα αρκετό νερό, θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε την παρέα, να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά του οφέλη και να μειώσουμε την πιθανότητα κινδύνων από την κατανάλωσή του. Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν!

 
 
 

Eirini Kontopidoy
Κοντοπίδου Ειρήνη
Κλινική διαιτολόγος, ΜSc., PhDc.
Ακαδημαϊκή υπεύθυνη τομέα Διαιτολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης