Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Glossa Somatos
Έχεις παρατηρήσει ανθρώπους στον χώρο που κάθονται σταυροπόδι, με τα χέρια σταυρωμένα, να μιλάνε με χειρονομίες, να έχουν έντονο ή όχι τόνο φωνής, να δίνουν δυνατές ή όχι χειραψίες, όταν μιλάνε να ξύνουν τη μύτη, να ακουμπάνε τον συνομιλητή τους στον ώμο όταν του απευθύνονται, τα μάτια τους να κοιτάνε ψηλά ή χαμηλά δεξιά ή αριστερά όταν σκέφτονται.

 

Όλες αυτές οι συμπεριφορές εκδηλώνουν κρυφά μηνύματα επικοινωνίας, τα οποία τα ονομάζουμε “η γλώσσα του σώματος”.

 

Θέλεις να γνωρίσεις τα κρυφά μηνύματα που εκφράζουν οι άνθρωποι; Θέλεις να καταλάβεις καλύτερα τον συνομιλητή σου και τις προθέσεις του; Θέλεις να συλλάβεις τα συναισθηματικά μοτίβα;

 

Μάθε τα σήματα του σώματος, μάθε τη γλώσσα του σώματος. Αυτή τη μη λεκτική επικοινωνία στην οποία οι εκφράσεις, οι κινήσεις και η στάση του σώματος χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν ή μεταδώσουν πληροφορίες.

 

Σε κάθε ανθρώπινη επικοινωνία, δεν είναι μόνο τα λόγια που έχουν σημασία, αλλά και η γλώσσα του σώματος. Σημειώνεται πως το 93% της ανθρώπινης επικοινωνίας γίνεται μέσω μη λεκτικών μέσων, όπως το ύφος του προσώπου, οι χειρονομίες, η στάση του σώματος και από τον τόνο της φωνής.

 

Πόσο σημαντικό είναι αυτό το “αόρατο” κομμάτι της επικοινωνίας και πώς επηρεάζει τις μεταξύ μας σχέσεις;

 

1. Ο ρόλος της γλώσσας του σώματος.

 

Η γλώσσα του σώματος είναι ένα είδος « σιωπηλής γλώσσας » που μπορεί να συμπληρώνει ή ακόμη και να αντικαθιστά τον προφορικό λόγο. Μικρές ή ακόμη και ανεπαίσθητες κινήσεις, αλλαγές στο ύφος μπορούν να στείλουν ακόμη και ανεξήγητα μηνύματα στον συνομιλητή μας. Ένας σταυρωμένος βραχίονας, για παράδειγμα, μπορεί να δηλώνει αμυντικότητα ή κλείσιμο, ενώ ένα συνεχές βλέμμα συχνά δηλώνει εμπιστοσύνη και ενδιαφέρον.

 

2. Πώς η γλώσσα του σώματος επηρεάζει την επικοινωνία.

 

Πολλές φορές, τα λόγια μας προδίδουν περισσότερα σε σχέση με τη συμπεριφορά μας. Ένας άνθρωπος μπορεί να λέει “ναι”, αλλά η γλώσσα του σώματος του να δείχνει αμφιβολία, είτε με ένα νευρικό παίξιμο δακτύλων είτε με ένα απότομο κλείσιμο των χεριών. Τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται λεκτικά, όπως άγχος, φόβος ή ευτυχία, συχνά γίνονται εμφανή μέσα από τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου.

 

Η γλώσσα του σώματος βοηθά να χαρακτηριστεί ένα μήνυμα , να μεταδοθούν τα σωστά συναισθήματα και προθέσεις πίσω από κάθε επικοινωνία και να ρυθμιστεί η ροή των μηνυμάτων και των σχολίων.

 

Ωστόσο χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη τις κοινωνικοπολισμικές διαφορές. Από κουλτούρα σε κουλτούρα η γλώσσα του σώματος διαφέρει. Για παράδειγμα, η διατήρηση της βλεμματικής επαφής θεωρείται σημάδι ευγένειας και ειλικρίνειας στη Δύση, ενώ σε κάποιες ασιατικές κουλτούρες μπορεί να θεωρηθεί προκλητικό ή ασεβές. Σε κάποιες λατινοαμερικάνικες κουλτούρες οι άνθρωποι αγκαλιάζονται ένθερμα με τη πρώτη γνωριμία, ενώ στις βόρειες χώρες στη γνωριμία υπάρχει χειραψία με απόσταση.

 

Παρακάτω θα αναφέρω κάποια δεδομένα για τη γλώσσα του σώματος:

 

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι πιο αισθητή από τη λεκτική επικοινωνία.

Η γλώσσα του σώματος, η έκφραση του προσώπου, το στυλ και ο τόνος αντιπροσωπεύουν το 93% του νοήματος που καταλαβαίνουν οι άνθρωποι.

Οι διαπραγματευτές που δεν μπορούν να δουν ο ένας τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου δυσκολεύονται να ‘’διαβάσουν’’ τις πληροφορίες και δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις.

Συνιστάται να διατηρείτε οπτική επαφή με το άλλο μέρος που συζητάτε για 4-5 δευτερόλεπτα πριν κοιτάξετε μακριά και κοιτάξετε ξανά πίσω για άλλα 4-5 δευτερόλεπτα .

Πιστεύεται ότι η διατήρηση της οπτικής επαφής είναι ευκολότερη όταν ακούτε παρά όταν μιλάτε.

Το ανθρώπινο πρόσωπο έχει 43 μύες και μπορεί να κάνει έως και 10.000 εκφράσεις .

Υπάρχουν ΕΠΤΆ καθολικές εκφράσεις προσώπου ως τρόποι επικοινωνίας: Φόβος, Αηδία, Ευτυχία, Θλίψη, Θυμός, Περιφρόνηση, Έκπληξη.

 

Τέλος θα αναφερθώ στους 4 κύριους τύπους της γλώσσας του σώματος.

 

1. Εκφράσεις προσώπου. Οι εκφράσεις μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον άνθρωπο. Οι μελέτες δείχνουν ότι απλά κοιτάζοντας προσεκτικά τις εκφράσεις του προσώπου, μπορούν με αξιοπιστία να αποκαλυφθούν συναισθήματα του ατόμου.

2. Χειρονομίες. Όταν συζητάμε πολλές φορές μπορούμε να κουνάμε τα χέρια μας, να δείχνουμε κάτι, να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας εκφράζοντας συχνά τον εαυτό σας με χειρονομίες, χωρίς να αντιλαμβάνεστε συνειδητά ότι το κάνετε. Ωστόσο και οι χειρονομίες διαφέρουν σημαντικά από πολιτισμό σε πολιτισμό. Για παράδειγμα ενώ η χειρονομία “OK” μεταδίδει ένα καλό μήνυμα στις αγγλόφωνες χώρες, θεωρείται προσβλητική σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

3. Στάση. Ο τρόπος που καθόμαστε, που στεκόμαστε και γενικά κινούμαστε μέσα στον χώρο, μεταφέρει τα συναισθήματα και τις προθέσεις μας. Η καλή στάση του σώματος μεταδίδει αυτοπεποίθηση και δύναμη, ενώ η κακή στάση μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αδύναμοι και ανασφαλείς. Η στάση σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια εξαιρετική πρώτη εντύπωση και από την άλλη να δείξετε την αδιαφορία σας.

4. Βλεμματική επαφή. Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική στην γλώσσα του σώματος. Μπορεί να δείξει ενδιαφέρον, ανησυχία, εχθρότητα ή έλξη. Η διατήρηση οπτικής επαφής με κάποιον δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που λέει. Μπορεί επίσης να σας κάνει να φαίνεστε πιο σίγουροι και αξιόπιστοι. Η αποφυγή της οπτικής επαφής από την άλλη μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αναξιόπιστοι, αδιάφοροι ή νευρικοί. Όπως επίσης να δυσκολέψει την κατανόηση του τι λέει ο συνομιλητής μας.

 

Η γλώσσα του σώματος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην ανθρώπινη επικοινωνία. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι κινήσεις και οι χειρονομίες μας μιλούν εξίσου δυνατά με τις λέξεις. Η κατανόηση και η αποτελεσματική χρήση αυτής της γλώσσας μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι επικοινωνιακά. Η γνώση αυτή κατέχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Όσο, περισσότερο παρατηρητικοί είμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να “διαβάσουμε” σωστά τα μη λεκτικά σήματα που μας στέλνει ο συνομιλητής μας. Έτσι βελτιώνουμε την προσωπική αυτονομία και αυτοβελτίωση.

 

 

 

 

 

Alina Tsatourova Psychologos
Αλίνα Τσατούροβα-Ψυχολόγος- Κλινική Υπνοθεραπεία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:

https://online.utpb.edu/about-us/articles/communication/how-much-of-communication-is-nonverbal/

https://www.helpguide.org/relationships/communication/nonverbal-communication

https://www.researchgate.net/figure/A-list-of-studies-that-examined-speakers-body-language-and-impressions_tbl1_301303712

https://www.paulekman.com/resources/universal-facial-expressions/