Αρχικά αυτή η τεχνική εφαρμοζόταν μέσα σε οικογένειες, ανάμεσα στα μέλη της, με σκοπό να αποκαταστήσουν ή να διορθώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Την εφαρμόζανε όταν κάποιο μέλος της οικογένειας αρρώσταινε, διότι πιστεύανε πως η αιτία της ασθένειας ήταν η ανισορροπία των σχέσεων τους.
Η αρχαία αυτή τεχνική πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις τη δεκαετία του 70 όταν ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Hew Len εφάρμοσε την τεχνική σε ασθενείς με διαταραγμένες κ.α. εγκληματικές προσωπικότητες όσο εργαζόταν στο κρατικό νοσοκομείο της Χαβάης. Μετά από 3 χρόνια εφαρμογής του Ho’oponopono έγινε τεράστια αλλαγή σε αυτούς τους ασθενείς. Οι επιθετική συμπεριφορά των έγκλειστων μειώθηκε στο ελάχιστο. Και όταν ρωτήθηκε πως τα κατάφερε, δήλωσε πως ανέλαβε όλη την Ευθύνη της παρούσας κατάστασης, χωρίς να έρθει σε επαφή ποτέ προσωπικά με κανέναν από αυτούς τους ασθενείς. Στην δήλωση του είπε: “Δεν θεράπευσα αυτούς, αλλά το κομμάτι μέσα μου που τους δημιούργησε”.
Στην καρδιά του Ho’oponopono βρίσκεται η έννοια της συλλογικής ευθύνης. Στη χαβανέζικη κουλτούρα, οι άνθρωποι θεωρούν ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι οι σκέψεις και οι πράξεις μας επηρεάζουν όχι μόνο εμάς, αλλά και τους γύρω μας. Η τεχνική Ho’oponopono μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη για τις καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας, θεωρώντας ότι οι αρνητικές εμπειρίες είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών μας σκέψεων και συναισθημάτων.
Πόση σημασία έχει τελικά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των καταστάσεων που συμβαίνουν στο δικό μας μικρόκοσμο? Το να είσαι Υπεύθυνος σημαίνει πως αναλαμβάνεις πλήρως την ευθύνη απέναντι στα γεγονότα της ζωής σου. Εσύ είσαι αυτός που δημιουργείς την πραγματικότητα σου και ελκύεις καταστάσεις, συμπεριφορές, ανθρώπους. Και αν πάμε ένα βήμα παραπάνω, συνειδητοποιούμε ότι ο δικός μας μικρόκοσμος είναι κομμάτι του μακρόκοσμου. Ανήκουμε στο Όλον. Και όπως το διατύπωσε ο Ψυχίατρος Καρλ Γιούνγκ εμείς όλοι αποτελούμε το Συλλογικό Ασυνείδητο. Είναι όλα μας τα συναισθήματα, πεποιθήσεις, σκέψεις, προγραμματισμοί. Όλοι εμείς με το δικό μας ασυνείδητο, αποτελούμε μέλη αυτού του Συλλογικού Ασυνειδήτου. Επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον με την αόρατη συναισθηματική μας σύνδεση.
Εδώ λοιπόν είναι η ευθύνη του καθενός να απελευθερωθεί από λανθασμένες πεποιθήσεις, αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και να βελτιώσει τη δική του πραγματικότητα και να συμβάλλει και στην εναρμόνιση του ΌΛΟΥ.
Αυτή τη δουλεία κάνει το Ho’oponopono με 4 λέξεις
Συγχώρεσε με
Σε αγαπώ
Σε συγχωρώ
Σε ευχαριστώ
Από μόνες τους οι λέξεις αυτές έχουν δύναμη. Από μόνες τους αυτές οι λέξεις είναι θεραπευτικές. Ποιος δεν συγκινήθηκε στο άκουσμα του Σ αγαπώ, ποιανού η καρδιά δεν «μαλάκωσε» στη λέξη συγχώρεσε με ή δεν ένιωσε απελευθέρωση στο σε συγχωρώ και χαρά στο ευχαριστώ ?
Με πλήρη ευθύνη και καθαρή πρόθεση, εφαρμόζοντας αυτές τις λέξεις σε κάποια συναισθηματική σύγκρουση, δημιουργούμε το Θαύμα. Εξαγνίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και με την συμβολή μας εξαγνίζουμε και την κατάσταση.
Αφιέρωσε 15-20 λεπτά στη σιωπή σκεπτόμενος ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση που θέλεις να λυθεί. Ζήτα συγχώρεση, εξέφρασε αγάπη, αποδέξου τη συγνώμη και δείξε ευγνωμοσύνη. Έτσι όλα τα μπλοκαρίσματα θα αρχίσουν να διαλύονται, πρώτα μέσα σου σαν συνδημιουργό της παρούσας κατάστασης, όπου τέλος θα βελτιώνεται η κατάσταση ή το άτομο που δουλεύεις.
Να λοιπόν μια τεχνική καλοσύνης που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου.
Κλείνοντας να αναφέρω πως η καλοσύνη είναι το μεγαλύτερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος. Ας μη σταματάμε να το καλλιεργούμε. Ας τη θρέψουμε. Και η θετική μας πρόθεση, ας είναι ο οδηγός μας.
Ας γίνουμε η ενέργεια που θέλουμε να ελκύσουμε!!