Ονομάζομαι Τεπελής Μιχάλης και είμαι 42 ετών. Είμαι παντρεμένος με την Βαλεντίνα Κιομουρτζή και έχω δύο παιδιά. Είμαι απόφοιτος Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου. Γεννήθηκα και ζω στον Πλατανότοπο Καβάλας και είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Καλλιεργώ σταφύλια 20 χρόνια επαγγελματικά άλλα είμαι σε αυτή την καλλιέργεια από πολύ μικρός. Επίσης καλλιεργώ επιτραπέζια ελιά αλλά και ελαιοποιήσιμη.
Πως προέκυψε η ιδέα και από πότε είναι ενεργή η επιχείρηση;
Όσο αφορά την καλλιέργεια σταφυλιών την κληρονόμησα από τους γονείς μου. Η αγάπη για τον τόπο μου η καλλιέργεια της γης και ο δυναμισμός της συγκεκριμένης καλλιέργειας ήταν ο συνδυασμός που με κράτησε στο χωριό μου και το 2000 έκανα έναρξη επαγγέλματος και από τότε καλλιεργώ επαγγελματικά τους αμπελώνες μου.
Τι έχει αλλάξει και τι έμεινε ίδιο στην επιχείρηση;
Αυτό που έχει αλλάξει στην επιχείρηση είναι η δυσκολία πλέον στην καταπολέμηση των ασθενειών μιας και πρέπει να εναρμονιστούμε με νέες ευρωπαϊκές οδηγίες όσο αφορά τους ψεκασμούς. Αυτό που έχει μείνει ίδιο εδώ και δεκαετίες είναι η τιμή διάθεσης του προϊόντος μας και συνεχώς όλη την ακρίβεια στα πάντα την απορροφούμε εμείς.
Ποιά είναι η διαδικασία παραγωγής και πώλησης του προϊόντος;
Η παραγωγή ξεκινάει από πολύ νωρίς, στα μέσα του Δεκέμβρη με τα κλαδέματα και τελειώνει τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς μέχρι να συγκομιστεί και το τελευταίο τσαμπί σταφυλιού. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες από πολύ πρώιμες ως και πολύ όψιμες, με κουκούτσι ή χωρίς και λευκά η μαύρα. Όλες οι παραπάνω ποικιλίες όσο διαφορετικές είναι τόσο έχουν την ίδια διαδικασία παραγωγής χρονικά και εργασιακά. Από τον Μάιο ξεκινάν οι εργασίες καλλωπισμού σε συνδυασμό με εντόνους ψεκασμούς κάθε οκτώ (8) με δέκα (10) ημέρες. Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ξεκινάει η συγκομιδή και τελειώνει μέσα Νοεμβρίου. Τα σταφύλια αφού συγκομιστούν οδεύουν στα συσκευαστήρια των συνεταιρισμών ή των διάφορων εξαγωγέων όπου εκεί καθαρίζονται, συσκευάζονται και ψύχονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες ώστε να αντέξουν περισσότερο στο χρόνο.
Ποιά είναι τα είδη προϊόντων και πώλησης;
Υπάρχουν διάφορες συσκευασίες κουπάκι των 200γρ., κασετίνες των 500γρ., τελάρα των 5 κιλών, των 10 κιλών κ.α. όπου συσκευάζουμε λευκά σταφύλια ή μαύρα σταφύλια ή και συνδυασμό των δυο αναλόγως με την ζήτηση της αγοράς. Κάποιες ποικιλίες συνήθως με κουκούτσι εξάγονται στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης ενώ κάποιες άλλες ποικιλίες χωρίς κουκούτσι σε χώρες της Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. Όλες όμως τις παραπάνω ποικιλίες μπορούμε να τις βρούμε σε μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική αγορά μεσώ των ίδιων των συσκευαστηρίων ή των κατά τόπων λαχαναγορών για χονδρική και από τα διάφορα τοπικά μανάβικα της χώρας για λιανική.
Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει;
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και αυτό μας δυσκολεύει στο να καλλιεργούμε. Υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας αλλά και μειωμένες παραγωγής λόγω το ότι δεν κάνει χειμώνα πολλές μέρες για να μπορέσουν τα κλίματα να ξεκουραστούν.
Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με το εργατικό-προσωπικό μιας και η συγκεκριμένη καλλιέργεια θέλει πάρα πολλά χέρια για μικρό χρονικό διάστημα. Ο Έλληνας δύσκολα έρχεται στη δουλειά και οι εργάτες γης των τρίτων χωρών που απασχολούμε φεύγουν σιγά σιγά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσο αφορά τον εξοπλισμό συνεχώς εξελίσσετε αλλά η δουλειά μας μπορεί να γίνει και με τα μέσα που διαθέτουμε.
Προσπαθούμε να είμαστε εναρμονισμένοι με όλες τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες και στην παραγωγή αλλά και στην διαδικασία συσκευασίας και πώλησης ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε έλεγχο.
Πόσο καινοτόμο είναι;
Μιας και μιλάμε για την καλλιέργεια της γης και των κλιμάτων των αμπελώνων μιλάμε για έναν αρχέγονο τρόπο παραγωγής που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και ούτε πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, το μόνο που αλλάζει σε αυτήν είναι τα μέσα που καλλιεργούμε και συσκευάζουμε εκσυγχρονίζονται συνεχώς.
Πως βλέπετε μελλοντικά την επιχείρηση σας;
Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, οι τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (εφόδια, ενέργεια, πετρέλαιο), αλλά και η μη εύρεση εργατικών χεριών με αποτέλεσμα την αύξηση του ημερομίσθιου δεν μας αφήνει αρκετά περιθώρια κέρδους όπως παλιότερα οπότε δεν ξέρουμε για πόσο και αν συμφέρει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να εξάγουμε.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ με την σειρά μου.
Με εκτίμηση.
Τεπελής Μιχάλης.
Καλλιεργητής σταφυλιών & Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.