Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Hypnosis
Έχεις ακούσει τον όρο ύπνωση? Η μήπως έχεις δει ταινίες όπου ο υπνωτιστής «κυριεύει» το άτομο έχοντας στο χέρι του ένα εκκρεμές. Αναρωτιέσαι αν κοιμάσαι στην ύπνωση? Η μήπως γνωρίζεις ότι η κατάσταση ύπνωσης χρησιμοποιείται και για ιατρικούς σκοπούς.

 

Ο όρος ύπνωση έχει δοθεί λανθασμένα τον 19ο αιώνα από τον Σκωτσέζο χειρούργο James Braid, διότι το άτομο σε κατάσταση ύπνωσης φαινόταν σαν να κοιμάται. Η εργασία του ωστόσο θεμελίωσε την ύπνωση ως επιστημονική πρακτική και προώθησε τη χρήση της στην ιατρική.

 

Τι είναι λοιπόν η ύπνωση?

 

Είναι μια κατάσταση της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από αυξημένη υποβολιμότητα (συστάσεις και παροτρύνσεις) και εστίαση. Είναι μια φυσική διαδικασία του εγκεφάλου, όπου τα εγκεφαλικά κύματα μειώνουν την συχνότητα τους και βρίσκονται σε επίπεδα Άλφα ή Θήτα.

 

Με αυτό τον τρόπο καταστέλλεται ο κριτικός νους και αναδύεται το υποσυνείδητο), δημιουργείται η δυνατότητα πρόσβασης σε ασυνείδητες μνήμες και συναισθήματα. Οι αντιστάσεις παύουν να υπάρχουν που πολλές φορές εκδηλώνονται από το λογικό μέρος του νου και έτσι πραγματοποιείται η θεραπεία που ως σκοπό έχει τη λύση των ψυχολογικών συγκρούσεων, λανθασμένων πεποιθήσεων και μείωσης σωματικού πόνου.

 

Η εισαγωγή σε αυτή τη κατάσταση επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής, με κάποιες λεκτικές υποβολές, μουσική κ άλλες τεχνικές που ασκεί ο καλά εκπαιδευμένος κλινικός υπνοθεραπευτής.

 

Σήμερα, η υπνοθεραπεία που χρησιμοποιεί την ύπνωση ως εργαλείο, αναγνωρίζεται ως έγκυρη και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος. Τα οφέλη της υπνοθεραπείας είναι πολυάριθμα. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, την αντιμετώπιση των φοβιών, διαχείριση βάρους, τη βελτίωση του ύπνου και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Χρησιμοποιείται ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο από ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

 

Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση του πόνου και τη διευκόλυνση της αποκατάστασης από τραυματισμούς. Μπορεί να έχει χρήση και στα χειρουργεία ως φυσική αναισθησία, σε άτομα τα οποία είναι αλλεργικά σε κάποιο φάρμακο.

 

Υπάρχει και η αυτό-ύπνωση.

 

Η αυτό-ύπνωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο χρησιμοποιεί τεχνικές ύπνωσης για να επιτύχει μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ύπνωση που εκτελείται από έναν επαγγελματία, η αυτό-ύπνωση εκτελείται από το ίδιο το άτομο. Με την αυτό- ύπνωση το άτομο μπορεί να βοηθήσει ίδιο τον εαυτό του σε κάποιο βαθμό αν έχει συμπτώματα αϋπνίας, αν βιώνει κάποιο άγχος, αν πάσχει από πονοκεφάλους.

 

Για να ξεκινήσεις με την αυτό-ύπνωση, ακλούθησε τα παρακάτω βήματα:

 

  • Βρες ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα σε ενοχλήσει κανείς.
  • Κάθισε ή ξάπλωσε σε μια άνετη θέση.
  • Βάλε απαλή μουσική αν σου αρέσει, διαφορετικά μείνε στη σιωπή
  • Κλείσε τα μάτια και πάρε βαθιές, αργές αναπνοές.
  • Επανέλαβε θετικές δηλώσεις ή φράσεις που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.
  • Οραματίσου μια ήρεμη και όμορφη εικόνα από κάποιο τοπία ή μια κατάσταση.

 

Αν θέλεις να το κάνεις συστηματικά θα πρότεινα να ηχογραφήσεις ίδιος/ίδια την φωνή σου εισάγοντας τον εαυτό σου σε μια όμορφη χαλαρωτική κατάσταση, περιγράφοντας ένα πραγματικό ή φανταστικό μέρος όπου θα νιώθεις όμορφα.

 

Η ύπνωση έχει διανύσει μακρά πορεία από τις αρχαίες τελετουργίες μέχρι τις σύγχρονες επιστημονικές εφαρμογές. Μέσω των συνεισφορών σημαντικών προσωπικοτήτων και της συνεχούς έρευνας, η ύπνωση έχει καθιερωθεί ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος για την ενίσχυση της ψυχολογικής και σωματικής υγείας.

 

Επωφελήσου αυτής της φυσικής διαδικασίας ώστε να ανακαλύψεις την κρυμμένη δύναμη του υποσυνειδήτου σου.

 

 

 

Alina Tsatourova Psychologos
Αλίνα Τσατούροβα-Ψυχολόγος- Κλινική Υπνοθεραπεία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

American Psychological Association (1994). APA definition and description of hypnosis. Defining hypnosis for the public. Contemporary Hypnosis, 11(3), 142-143

Yapko, M. D. (2012). Trancework: An introduction to the practice of clinical hypnosis. Routledge.

Lesser, D. (1990). The Book of Hypnosis. Curative Hypnotherapy (LCH).