Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Procrastination
Πόσες φορές μέσα στη μέρα αναβάλλουμε διάφορες δραστηριότητες μας, είτε απλές χωρίς ιδιαίτερη σημασία είτε σημαντικές που μας πάνε πίσω μέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια;

Η αναβλητικότητα αποτελεί τροχοπέδη για κάθε είδους ανάπτυξη.

Αναβάλλοντας συνεχώς τις προγραμματισμένες εργασίες μας δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο και να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Επίσης δεν έχουμε σταθερότητα και πειθαρχία στη ζωή μας που είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη σε κάθε τομέα. (υγεία, σχέσεις, επαγγελματικά κ.α.)

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που αναβάλλουμε;

  • Ο φόβος: Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας μια εργασία που έχουν αναλάβει ή ότι δεν θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν δοκιμάσουμε δεν ξέρουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Και από την άλλη αν μια εργασία την έχει καταφέρει έστω και ένας άνθρωπος τότε μπορούμε και εμείς.
  • Η αναμονή της κατάλληλης στιγμής: Αναβάλλουμε συνεχώς περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Όταν θα έχω χρήματα, όταν μεγαλώσουν τα παιδιά, όταν θα έχω το δικό μου σπίτι και άλλες τέτοιες αφορμές μας κρατούν πίσω από τη ζωή των ονείρων μας, ενώ η κατάλληλη στιγμή δεν έρχεται ποτέ γιατί πάντα υπάρχει μια δικαιολογία.
  • Η έλλειψη χρόνου: Όταν δεν έχουμε σωστή οργάνωση των προτεραιοτήτων μας και των εργασιών μας συχνά νιώθουμε πιεσμένοι και αφήνουμε συνεχώς για αργότερα εργασίες που θεωρούμε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος για να τις τελειώσουμε.
  • Ανία: Πολλές φορές αναβάλλουμε κάτι γιατί το θεωρούμε βαρετό και ανούσιο τη συγκεκριμένη στιγμή ενώ είναι πραγματικά σημαντικό για τη υλοποίηση άλλης εργασίας.

 

Όποιος όμως κι αν είναι ο λόγος της αναβλητικότητας το αποτέλεσμα είναι ένα και πολύ σημαντικό για την πορεία μας:

Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο μας όποιος κι αν είναι αυτός και δε μπορούμε να ανεβούμε στο επόμενο επίπεδο αν δεν περάσουμε αυτό που είμαστε σήμερα.

Αν αντιληφθούμε λοιπόν ότι είμαστε αναβλητικοί αρχικά θα πρέπει να καταλάβουμε το λόγο και να τον αντιμετωπίσουμε. Και αν αυτό το θεωρούμε δύσκολο μπορούμε να σκεφτούμε τι χάνουμε με αυτή τη στάση μας και τι θα κερδίσουμε ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες μας.

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται κάποιες φορές, φτάνοντας στο στόχο μας καταλαβαίνουμε πόσο δυνατοί είμαστε και έτοιμοι για την επόμενη πρόκληση.

Αν η διαδικασία υλοποίησης των στόχων σας φαίνεται δύσκολη και ακατόρθωτη αλλά είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, οι ειδικοί μας είναι στη διάθεση σας “εδώ.

 

 

Θεολόγου Χριστίνα
Θεολόγου Χριστίνα
Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας