Όλοι γνωρίζουμε για τα οφέλη της βιταμίνης C στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό που πρέπει όμως να τονίσουμε, είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με τη βιταμίνη C, πριν τα πρώτα συμπτώματα και όχι όταν τα εμφανίσουμε. Η βιταμίνη C μας προστατεύει από το κρυολόγημα και μας προσφέρει προστασία από τη γήρανση, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Βιταμίνη C βρίσκουμε σε όλα τα εσπεριδοειδή, στα ροδάκινα, τα ακτινίδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τις πιπεριές. Εντάξτε χυμούς φρούτων και σαλάτες πλούσιες σε βιταμίνη C στη διατροφή σας και θα καλύψετε τις ανάγκες σας σε αυτή.
Μια ακόμη πολύ βοηθητική βιταμίνη για το ανοσοποιητικό μας είναι η βιταμίνη Α, η οποία μας βοηθά να παράγουμε λευκά αιμοσφαίρια απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού μας. Βιταμίνη Α περιέχει το συκώτι, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά καθώς και φυτικές τροφές με πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, που την περιέχουν με τη μορφή β-καροτενίου, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, η γλυκιά κολοκύθα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα εξωτικά φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Επιπλέον, διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε τρόφιμα μας προφυλάσσουν από τις ιώσεις. Όπως ο ψευδάργυρος που περιέχεται σε ζωικά τρόφιμα, κυρίως κρεατικά, πουλερικά και ψάρια. Ο σίδηρος, του οποίου η έλλειψη μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στις ιώσεις, εντοπίζεται σε εντόσθια και στο κόκκινο κρέας καθώς και σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Καλό είναι να συνδυάζουμε την κατανάλωση πηγών φυτικού σιδήρου μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να αυξήσουμε την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, κατανάλωση οσπρίων συνδυαστικά με μια σαλάτα μπρόκολο ή κατανάλωση ξηρών καρπών συνδυαστικά με ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C ή τον χυμό του. Το σελήνιο, είναι ένα ακόμα ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και καλές πηγές του είναι οι ξηροί καρποί, ο τόνος και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Υπάρχουν όμως και τρόφιμα, που λειτουργούν βοηθητικά για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ιώσεων. Καταρχάς, οι σούπες που αποτελούν ένα καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, μαλακώνοντας το φάρυγγα και μειώνοντας το βήχα. Η πιο κατάλληλη επιλογή είναι η κοτόσουπα ή/και ο φιδές, που βοηθούν και στα συμπτώματα γαστρεντερικών ιώσεων.
Τέλος, η κατανάλωση αρκετών υγρών και κυρίως ζεστών ροφημάτων βοηθά αρκετά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ειδικότερα, σε συνθήκες εμπύρετης ίωσης όπου ο οργανισμός αφυδατώνεται, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών ημερησίως. Τα αφεψήματα όπως το φλαμούρι, το χαμομήλι και το τσάι βοηθούν στον ερεθισμένο λαιμό και στο βήχα. Η προσθήκη μελιού αποδίδει μια πιο ευχάριστη γεύση και η προσθήκη λεμονιού ποσότητα βιταμίνης C.
Καλό θα ήταν, αν εμφανίζεται συμπτώματα ίωσης να περιορίσετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία ερεθίζουν τον λαιμό και δυσχεραίνουν την αναπνοή. Φυσικά, και ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση θα σας κάνουν λιγότερο ευάλωτους ή θα σας βοηθήσουν να συνέλθετε πιο γρήγορα.