Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Mindfulness
Σε έναν κόσμο που κινείται πολύ γρήγορα όπου ο νους είναι γεμάτος με πάμπολλες σκέψεις που πηγαίνουν μπρος και πίσω στον χρόνο, όπου η καθημερινότητα πολλές φορές γίνεται δύσκολη, δημιουργείται η ανάγκη να σταματήσουμε, να αποφορτιστούμε, να πάρουμε μια ανάσα και να χαλαρώσουμε. Έτσι ψάχνοντας διεξόδους, έρχεται το Minfulness ή αλλιώς ενσυνειδητότητα να βοηθήσει.

 

Τι είναι λοιπόν η ενσυνειδητότητα?

 

Είναι μια πρακτική που αποσκοπεί στην επίτευξη ενός επίπεδου συνειδητής παρουσίας και επίγνωσης στην καθημερινή ζωή. Απορρέει από την αρχαία βουδιστική παράδοση, αλλά έχει ενσωματωθεί ευρέως σε διάφορες πρακτικές και προγράμματα ευεξίας στον δυτικό κόσμο. Στην ουσία, το mindfulness προωθεί την εστίαση στο παρόν, αναπτύσσοντας μια επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων και αισθημάτων χωρίς να τα κρίνει ή να επιδιώκει να τα αλλάξει.

 

“Ενσυνειδητότητα είναι η με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν, χωρίς κριτική.”

Jon Kabat-Zinn

 

Τα βασικά σημεία της ενσυνειδητότητας (Minfulness) είναι :

 

  • Εστίαση στο Παρόν: Eνθαρρύνει τον ασκούμενο να επικεντρωθεί στο τώρα, αφήνοντας στην άκρη ανησυχίες για το μέλλον ή μετανοητικές σκέψεις του παρελθόντος.
  • Αποδοχή και Ανοχή: Μέσω του mindfulness, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα αισθήματα χωρίς να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε ή να τα απομακρύνουμε.
  • Συνείδηση της Αναπνοής: Μια συνηθισμένη πρακτική του mindfulness είναι η εστίαση στην αναπνοή, χρησιμοποιώντας την ως σημείο αναφοράς για την παρατήρηση του παρόντος.

 

Με την χρήση ενσυνειδητότητας αυξάνουμε την ευεξία και μειώνουμε τα επίπεδα του στρες. Η πρακτική της έχει φανεί ότι βοηθά στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Η αποδοχή και η ανοχή που αποκτάμε μέσω της ενσυνειδητότητας, μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας με τον εαυτό μας και με άλλους. Αποκτάμε συγκέντρωση και συναισθηματική ισορροπία.

 

Τα τελευταία χρόνια μελετάται πολύ και χρησιμοποιείται εναλλακτικά από τους ειδικούς ψυχικής υγείας ως εργαλείο, διότι παρουσιάζει υπέροχα αποτελέσματα. Μελέτες επιβεβαιώνουν τη σημαντική μείωση του στρες και του σωματικού πόνου με τη χρήση της. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των πρακτικών ενσυνειδητότητας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και στην αύξηση της αυτοεπίγνωσης και της θετικής σκέψης. Παράλληλα βελτιώνουν την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και την κοινωνική συνδεσιμότητα με άλλους.

 

“Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσουμε το μέλλον μας,

είναι να ζούμε στο παρόν συνειδητά.”

 

Τζον Κάμπατ – Ζιν

 

Οι πρακτικές της είναι πολύ απλές. Για αρχή μπορούμε να καθίσουμε κάπου αναπαυτικά και να συγκεντρωθούμε στον χτύπο της καρδιάς μας ή στην αναπνοή μας. Με αυτό τον τρόπο παραμένουμε στο παρόν. Μπορούμε να εστιάσουμε στις αισθήσεις που αισθανόμαστε στο σώμα μας. Η να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε σκέψεις που έρχονται στον νου μας και τα συναισθήματα.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές τεχνικές ενσυνειδητότητας που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή για να αναπτύξετε την ευαισθησία και την παρουσία μας στο παρόν.

 

Αναζήτησε, δοκίμασε. Η καθημερινή ευεξία είναι στα χέρια σου!

 

 

 

 

Alina Tsatourova Kostadima
Αλίνα Τσατούροβα
Ψυχολόγος-Κλινική Υπνοθεραπεία