Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Thinking About Quiting Smoking
Σε μια σειρά δημοσιεύσεων που επιμελήθηκε η Δρ. Δέσποινα Σαχπαζίδου, με πολυετή πείρα στον συντονισμό ομάδων διακοπής καπνίσματος, αλλά και ατομικών συμβουλευτικών συνεδριών, θα μάθουμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να διακόψουμε το τσιγάρο και να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη κερδίζοντας όχι μόνο χρόνια ζωής αλλά και ποιότητα στα χρόνια που έχουμε να ζήσουμε!

 

Το να κόψει κανείς το τσιγάρο/κάπνισμα είναι για κάποιους ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει κάνει. Κι αυτό γιατί το κάπνισμα δεν είναι μια κακή συνήθεια όπως συχνά αναφέρεται. Είναι εθισμός, γιατί η νικοτίνη είναι ένας πολύ ισχυρός εθιστικός παράγοντας που τροποποιεί την συμπεριφορά του καπνιστή και «εξουσιάζει» τις επιλογές του. Ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο το έχουν κόψει. Είναι δηλαδή εφικτό. Και μπορεί κι ο καθένας!!

 

Για να το κόψει κανείς χρειάζεται προετοιμασία και στρατηγική. Το κυριότερο που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι τα κίνητρά του. Γιατί θέλει να κόψει το τσιγάρο; Να σκεφτεί και να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα του λόγου ή των λόγων που θέλει να το κόψει. Θέλει να είναι πιο υγιής; Να προστατέψει την οικογένειά του; Να μη σπαταλά χρήματα; Είναι κάτι που θέλει ο ίδιος ή άλλοι που ενδιαφέρονται;

 

Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος είναι ώρα να γίνουν και να απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις:

 

Τι με δυσαρεστεί στο κάπνισμα; Τι χάνω όταν καπνίζω; Πώς επηρεάζει την υγεία μου το τσιγάρο; Τι θα συμβεί σε εμένα και την οικογένειά μου αν συνεχίζω να καπνίζω; Πώς θα βελτιωθεί η ζωή μου αν διακόψω το κάπνισμα;

 

Όταν ο καθένας καταλήξει στους δικούς του λόγους, πρέπει να τους σκέφτεται καθημερινά και ενεργά να τους υπενθυμίζει στον εαυτό του. Θα του δώσει την έμπνευση, το κουράγιο και την επιμονή που χρειάζεται για να κόψει το κάπνισμα μια για πάντα.

 

Θέλεις λοιπόν να είσαι να αισθάνεσαι και να φαίνεσαι υγιής; Να κάποια δεδομένα που αξίζει να σκεφτείς:

 

Οι πιθανότητες να αρρωστήσεις από καρκίνο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καταρράκτη και πολλές άλλες αρρώστιες μειώνονται.

 

Θα είσαι λιγότερο επιρρεπής σε αναπνευστικά νοσήματα (γρίπη, κρύωμα, ιώσεις) και θα αναρρώνεις πολύ πιο γρήγορα όταν αρρωστήσεις, θα αναπνέεις ευκολότερα και θα βήχεις λιγότερο,η αρτηριακή πίεση θα μειωθεί, το δέρμα θα φαίνεται πιο υγιές και λαμπερό και με λιγότερες ρυτίδες, νεανικότερο, τα δόντια και τα νύχια δεν θα έχουν κιτρινίλες.

 

Συμπερασματικά η διακοπή του καπνίσματος θα σε βοηθήσει να νιώθεις ασυγκρίτως καλύτερα και θα βελτιώσεις την υγεία σου. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι τους οποίους αξίζει να σκεφτείς.

 

Θα σε ενδιέφερε ένας καλύτερος τρόπος ζωής; Να έχεις περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για πράγματα που θέλεις, για το αγαπημένο σου χόμπι, να έχεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου, να προλαβαίνεις τις δουλειές σου; Να μην ανησυχείς πότε και πού θα μπορέσεις να ξανακαπνίσεις, να απολαμβάνεις την γεύση του φαγητού, τα ρούχα σου να μυρίζουν ωραία, το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα παιδιά σου να μη μυρίζουν καπνίλα, να μπορείς να μυρίζεις το φαγητό, τα λουλούδια, τις όμορφες μυρωδιές του περιβάλλοντος; Θα ήθελες να ήταν καλύτερη η οικογενειακή σου ζωή;

Τα παιδιά σου θα είχαν έναν γονέα καλύτερο πρότυπο να μιμηθούν;

 

Θέλει δύναμη να κόψεις το τσιγάρο κι αυτό θα διδάξεις στα παιδιά σου! Τα παιδιά, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι αγαπημένοι σας θα νιώσουν περήφανοι για σένα! Θα προστατέψεις τα παιδιά, την οικογένεια, τους φίλους από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, τα παιδιά σου θα έχουν καλύτερη υγεία, θα έχεις μεγαλύτερη ενέργεια να κάνεις πράγματα που θέλεις κι αγαπάς με την οικογένεια και τους φίλους σου. Θα είσαι υγιής και θα ζήσεις αρκετά ώστε να μοιραστείς ιδιαίτερες χαρές με την οικογένειά σου.

 

Κάνε μια λίστα με όλα αυτά που για σένα είναι σημαντικά για να σταματήσεις το κάπνισμα. Έχε την λίστα σε σημείο που να την βλέπεις συχνά, όπως στο αυτοκίνητο, ή στο σημείο που αφήνεις τα τσιγάρα σου. Όταν νιώθεις την επιθυμία να καπνίσεις, ρίξε μια ματιά στην λίστα και υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί θέλεις να διακόψεις το κάπνισμα.

 

Αφού λοιπόν έχεις ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους θέλεις να διακόψεις το κάπνισμα, το δεύτερο βήμα είναι να καταλάβεις γιατί έχεις την ανάγκη να καπνίζεις. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε την επόμενη φορά.

 

 

 

Despoina Sahpazidoy
Δέσποινα Σαχπαζίδου
BSC, MPH, PHD