Το σύκο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων στην αρχαία Ελλάδα καθώς ήταν ο σημαντικότερος καρπός μετά την ελιά και το σταφύλι.
Το σύκο, φρέσκο ή αποξηραμένο, μαζί με την ελιά, τα φρούτα και το σκόρδο αποτελούσαν τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Διατροφική αξία φρέσκων σύκων ανά 100γρ.
Θερμίδες: 79kcal
Νερό: 30 γρ
Υδατάνθρακες: 19 γρ
Σάκχαρα: 16 γρ
Πρωτεϊνες: 0,8 γρ
Λίπος: 0,2 γρ
Φυτικές Ίνες: 3 γρ
Κάλιο: 232 mg
Νάτριο: 1 mg
Ασβέστιο: 35 mg
Μαγνήσιο: 17 mg
Σίδηρος: 0,4 mg
Διατροφική αξία αποξηραμένων σύκων ανά 100 γρ
Θερμίδες: 249 kcal
Νερό: 2,5 γρ
Υδατάνθρακες: 64 γρ
Σάκχαρα: 48 γρ
Πρωτεϊνες: 3 γρ
Λίπος: 1 γρ
Φυτικές Ίνες: 10 γρ
Κάλιο: 680 mg
Νάτριο: 10 mg
Ασβέστιο: 162 mg
Μαγνήσιο: 68 mg
Σίδηρος: 02 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
- Συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους
- Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα
- Προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού
- Προλαμβάνουν το διαβήτη
- Προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις
- Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
- Ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο
- Βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή
Πηγές: wikipedia, οι υπερτροφές των αρχαίων Ελλήνων