Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού και συγκαταλέγεται στη διατροφή μας από την εποχή του ορείχαλκου. Η καλλιέργεια του αμπελιού έφτασε στην Ευρώπη και την Αίγυπτο από τη φυλή των Αρίων ενώ ήδη καλλιεργούνταν και από τους Σημίτες. Τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες σταφυλιών προέρχονται από τις Ινδίες.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αποδίδουν την προέλευση των σταφυλιών σε θεότητες. Χαρακτηριστικά, οι Έλληνες στον Διόνυσο, οι Αιγύπτιοι στον Όσιρη, οι Ιταλοί στον Κρόνο, οι Ινδοί στον Σόμα, οι Ρωμαίοι στον Βάκχο και οι Λίβυοι στον Άμμωνα.
Στην Ελλάδα το συναντάμε σε διάφορες περιοχές και χρησιμοποιείται ως φρούτο, για την παραγωγή κρασιών, άλλων ποτών και μαρμελάδων, αλλά και ως αποξηραμένο καρπό, τη σταφίδα.
Διατροφική αξία ανά 100γρ
Θερμίδες (kcal): 66
Λιπίδιο: 0,4 g
Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 g
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 2 mg
Κάλιο: 191 mg
Υδατάνθρακες: 17 g
Φυτικές ίνες: 0,9 g
Ζάχαρη: 16 g
Πρωτεΐνη: 0,6 g
Βιταμίνη C: 4 mg
Ασβέστιο: 4 mg
Σίδηρος: 0,3 mg
Βιταμίνη B6: 0,1 mg
Μαγνήσιο: 5 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό σύστημα
- Διατηρεί υγιεί οστά
- Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
- Δρα κατά του πονοκεφάλου
- Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
- Προστατεύει την επιδερμίδα
Πηγές: Wikipedia, Mednutrition