Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Μαστίχα Χίου
Η Μαστίχα εκκρίνεται στη μορφή δακρύων από τις τομές που χαράσσονται στα μαστιχόδεντρα, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με ένα εργαλείο που ονομάζεται κεντητήρι και συλλέγονται το Σεπτέμβριο. Το μαστιχόδεντρο, ή αλλιώς Pistacia lentiscus var. Chia, είναι αειθαλής θάμνος με ζωή περίπου έναν αιώνα και ευδοκιμεί νότια της Χίου, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Από το 1997 η μαστίχα έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ενώ το 2015 χαρακτηρίστηκε, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ως φυτικό φάρμακο για γαστρεντερολογικές παθήσεις και την επούλωση δερματολογικών παθήσεων.
 
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και το Γαληνό. Ο Ηρόδοτος, τον 5ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει πως οι σύγχρονοι του συνήθιζαν να μασούν τη μαστίχα για να αντιμετωπίσουν τη δυσπεψία. Οι Ρωμαίοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από το ξύλο του μαστιχόδεντρου για να αρωματίσουν την αναπνοή τους και να καθαρίσουν τα δόντια τους. Σήμερα χρησιμοποιείται ως διατροφικό συμπλήρωμα αλλά και ως φαρμακευτικό προϊόν.
 

Διατροφική αξία ανά 100 γρ

 
Ενέργεια: 1365kcal

Λιπαρά: 0gr

Υδατάνθρακας: 83gr

Σάκχαρα: 1gr

Φυτικές ίνες: 18gr

Πρωτεΐνη: 0.15gr
 

Οφέλη για τον οργανισμό

 

  • Ανακουφίζει το στομάχι
  • Βοηθά στη χοληστερίνη
  • Βοηθά το έντερο
  • Βοηθά στη μείωση του ελικοβακτηριδίου
  • Διατηρεί γερή την καρδιά
  • Συμβάλλει στην καλή στοματική υγιεινή
  • Έχει αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση
  • κάνει καλό στην επιδερμίδα

 
 
 
 
 
 
 
Πηγές:

https://www.greekflavours.com/el/blog/mastiha-to-emvlhmatiko-proion-ths-chiou

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/16466-mastixa-xiou

Οι υπερτροφές των αρχαίων Ελλήνων

Powerfoods