Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, βρασμένα, ψημένα, αλεσμένα ή ανακατεμένα σε γλυκά. Αν και χάνουν μέρος της βιταμίνης C κατά το μαγείρεμα, τα κάστανα παραμένουν καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Διατροφική αξία του κάστανου ανά 100γρ:
Ενέργεια: 224kcal
Πρωτεΐνη: 4,2g
Λιπίδια: 1,1g
εκ των οποίων κορεσμένα: 0,16g
εκ των οποίων μονοακόρεστα: 0,6g
εκ των οποίων πολυακόρεστα: 0,29g
Υδατάνθρακες: 49g
Ασβέστιο: 18mg
Σίδηρος: 1,4mg
Μαγνήσιο: 84mg
Φώσφορος: 96mg
Κάλιο: 447mg
Νάτριο: 3mg
Ψευδάργυρος: 0,87mg
Βιταμίνη C: 36mg
Θειαμίνη: 0,16mg
Ριβοφλαβίνη: 0,18mg
Νιασίνη: 0,8mg
Βιταμίνη Β6: 0,4mg
Φυλλικό οξύ: 68μg
Βιταμίνη Α: 202IU
Προσοχή
Τα κάστανα περιέχουν ταννικό οξύ, που σημαίνει πως μπορούν να προκαλέσουν:
- Υπατική βλάβη, αν έχετε κάποια υπατική νόσο ή αντιμετωπίζετε προβλήματα στα νεφρά
- Ερεθισμό του στομάχου
- Ναυτία
Οφέλη στον οργανισμό:
- Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου
- Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης
- Βοηθά στην πέψη
- Βοηθά στην υγεία της καρδιάς
- Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
- Είναι τροφή χωρίς Γλουτένη
- Ενισχύει τη μνήμη
- Ενυδατώνει την επιδερμίδα
Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF