Το σαλέπι χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα. Για τους κατοίκους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το σαλέπι ήταν το πιο δημοφιλές ρόφημα πριν την επέλαση του καφέ.
Για να φτάσει το σαλέπι στα χέρια μας ως ρόφημα θα πρέπει οι κόνδυλοι της orchis mascula να βραχούν με ζεματιστό νερό για να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που περιέχουν και δίνει πικρή γεύση στο σαλέπι. Στη συνέχεια να αποξηρανθούν και να αλεστούν σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει αραβίνη, τραγακαθίνη και πολύ άμυλο. Λόγω αυτής της περιεκτικότητας, όταν η σκόνη διαλύεται στο νερό δημιουργεί ένα πυκνόρευστο υγρό που γλυκαίνεται με ζάχαρη ή μέλι και αρωματίζεται με κανέλλα ή πιπερόριζα.
Διατροφική αξία
Ενέργεια: 210 cal
Λίπος: 6,4 γρ
εκ των οποίων κορεσμένα: 3,6 γρ
Πρωτεΐνη: 7,1 γρ
Υδατάνθρακες: 32,1 γρ
εκ των οποίων σάκχαρα: 30 γρ
Υδρογονάνθρακες: αραβίνη, τραγακαθίνη
Μέταλλα: ασβέστιο, φώσφορος
Οφέλη για τον οργανισμό
- Επουλωτική δράση στο έλκος
- Ανακουφίζει από το βήχα και το άσθμα
- Ενισχύει και τονώνει τον οργανισμό
- Έχει αφροδισιακή δράση
- Βοηθά στη δυσκοιλιότητα
- Δρα κατά του άγχους
- Έχει θερμαντική δράση
Πηγές:
https://tosalepiapotinpoli.wordpress.com/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B9/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B9
https://www.getactive.gr/salepi-kai-therapeftikes-idiotites/