Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Cherry
Οι τύποι των κερασιών είναι δύο και χωρίζονται σε δεκάδες ποικιλίες. Ο πρώτος τύπος είναι το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και ο δεύτερος είναι το ξινό κεράσι (Prunus cerasus) γνωστό και ως βύσσινο.

 

Η καταγωγή του φρούτου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την Κερασούντα. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία.

 

Στην Ελλάδα παράγονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 

Διατροφική αξία 100 gr φρέσκων κερασιών (χωρίς κουκούτσια) είναι:

 

Νερό 82,25 g

Πρωτεΐνες 1 g

Λίπη 0,2 g

Διαιτητικές ίνες 2,1 g

Ολικά σάκχαρα 12,82

Θερμίδες 63.

 

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία:

 

Ασβέστιο 13 mg

Σίδηρος 0,36 mg

Μαγνήσιο 11 mg

Φωσφόρος 21 mg

Κάλιο 22 mg

 

Βιταμίνες:

 

Ασκορβικό 7 mg

Νιασίνη 0,15 mg

Φολικό 4 mg

β-καροτένιο 770 mg

Βιταμίνη Α 64 IU

 

Οφέλη για τον οργανισμό

 

  • Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο. Τα σάκχαρα που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες.
  • Μειώνουν το αίσθημα κόπωσης.
  • Δρουν αποτοξινωτικά.
  • Έχουν ισχυρή καθαρτική δράση.
  • Ανακουφίζουν τους ρευματικούς πόνους.
  • Είναι διουρητικά και χωνευτικά.
  • Έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

 

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

 

Στην Ελλάδα, τα περίφημα γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες, ενώ τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στο «μπράντυ».

 

 

 

 

 

Πηγές: wikipedia