Στην αρχαιότητα, η βανίλια χρησιμοποιούνταν για τον αρωματισμό ενός αφεψήματος των Αζτέκων. Η εξαγωγή της στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1520 από τον Ισπανό ερευνητή Ερνάν Κορτές προωθώντας έτσι τη φήμη της. Παρόλα αυτά, η καλλιέργεια της δεν ήταν εφικτή σε άλλες χώρες, έτσι, το Μεξικό παρέμεινε για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας της. Ωστόσο, το 1841, ένας σκλάβος του νησιού Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό, ανακάλυψε πως το φυτό θα μπορούσε να γονιμοποιηθεί και με ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτή η ανακάλυψη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να επεκταθεί παγκόσμια η καλλιέργεια της.
Διατροφική αξία της βανίλιας (σε ποσοστό επί τοις 100 της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Στα 100 γραμμάρια εκχυλίσματος περιέχονται περίπου:
Ενέργεια: 14%
Υδατάνθρακες: 10%
Κάλιο: 3%
Βιταμίνη Β2: 7%
Βιταμίνη Β3: 3%
Χαλκός 8%
Μαγγάνιο: 10%
Τα οφέλη της για την υγεία είναι:
- Βοηθά στην πέψη
- Βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως το κοιλιακό άλγος, οι κράμπες, το φούσκωμα, η κούραση και οι μεταβολές στη διάθεση
- Βοηθά στην απώλεια βάρους
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
- Έχει αντιμικροβιακή δράση
- Δρα καταπραϋντικά στον πονόλαιμο, τον πονόδοντο και τον πονοκέφαλο
- Έχει αφροδισιακές ιδιότητες
Πηγές:
https://corfutvnews.gr/i-aromatiki-vanilia-me-tis-therapeftikes-idiotites/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1