Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Μπαχάρι My New Way Of Life
Το μπαχάρι είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού P. dioica. Οι καρποί του συλλέγονται όταν είναι πράσινοι και άγουροι και παραδοσιακά αποξηραίνονται στον ήλιο. Όταν είναι στεγνοί, είναι καφέ και μοιάζουν με μεγάλους καφέ πιπερόκοκκους. Οι ολόκληροι καρποί έχουν μακρύτερη διάρκεια ζωής από ότι το κονιορτοποιημένο προϊόν και είναι πιο αρωματικοί όταν φρεσκοτριφτούν πριν από τη χρήση.
Το μπαχάρι προέρχεται από ένα ημι-κουβουκλιοειδές δέντρο το οποίο ταξινομείται ως ένας αειθαλής θάμνος. Μπορεί να είναι ένα μικρό, θαμνώδεις δέντρο, αρκετά παρόμοιο στο μέγεθος και στη μορφή με αυτό της δάφνης. Μπορεί επίσης να είναι ένα ψηλό δέντρο που καλλιεργούνταν νότια του Μεξικού και την Κεντρική Αμερική. Τώρα πλέον, καλλιεργείται σε πολλές άλλες θερμές περιοχές του κόσμου. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους, στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, με κανονικό χώμα κήπου και πότισμα. Τα μικρότερα φυτά δεν μπορούν να αντέξουν τον παγετό, παρόλο που τα μεγαλύτερα φυτά είναι πιο ανθεκτικά. Προσαρμόζεται καλά σε κατάλληλες γλάστρες και μπορεί να διατηρηθεί ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου ή σε ένα θερμοκήπιο.

Το μπαχάρι, το πρωτοσυνάντησε ο Χριστόφορος Κολόμβος στο νησί της Τζαμάικα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του στο Νέο Κόσμο και oνομάστηκε από τον Δρ. Ντιέγο Άλβαρεθ Τσάνκα. Εισήχθη το 16ο αιώνα, στις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές κουζίνες. Συνέχισε να καλλιεργείται κυρίως στην Τζαμάικα, αν και μερικές άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, παρήγαγαν μπαχάρι σε σχετικά μικρές ποσότητες.

Διατροφικά στοιχεία για το Μπαχάρι:

Η διατροφική του αξία ανά 100 g είναι:
Θερμίδες (kcal): 262

Λιπίδιο: 9 g

Κορεσμένα λιπαρά: 2,6 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο: 77 mg

Κάλιο: 1.044 mg

Υδατάνθρακες: 72 g

Φυτικές ίνες: 22 g

Πρωτεΐνη: 6 g

Βιταμίνη C: 39,2 mg

Ασβέστιο: 661 mg

Σίδηρος: 7,1 mg

Βιταμίνη B6: 0,2 mg

Μαγνήσιο: 135 mg

Τα οφέλη του στην υγεία είναι:

 

  • Μειώνει τη φλεγμονή
  • Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου
  • Βοηθά στην πέψη
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και άλλα είδη καρκίνου
  • Βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • Έχει αντιμικροβιακή δράση

Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι έρευνες έχουν δείξει ευεργετική δράση του μπαχαριού και στα στελέχη του συγκεκριμένου κορωνοϊού σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171315/nutrients

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17169-baxari-ola-osa-prepei-na-gnorizete