Η καλλιέργεια της πιπερόριζας ξεκίνησε αρχικά στη Νότια Ασία, αλλά είναι διαδεδομένη και στην Ανατολική Αφρική και στην Καραϊβική. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, την ιατρική και στην αρωματοποιία, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και για λατρευτικούς σκοπούς.
Η πιπερόριζα είναι πολυετές φαρμακευτικό φυτό το οποίο έχει κονδυλώδες ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδύει χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα.
Από το 1585, η πιπερόριζα της Τζαμάικα ήταν το πρώτο ανατολίτικο μπαχαρικό το οποίο καλλιεργήθηκε στην Αμερική και την Ωκεανία, και στη συνέχεια έγινε εισαγωγή στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ινδία έχει την πρωτιά στην παραγωγή, αντικαθιστώντας την Κίνα, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής. Ακολουθεί η Ινδονησία, το Νεπάλ και η Ταϊλάνδη. Καλύτερη θεωρείται η ποιότητα της Τζαμάικα.
Ιδιότητες του τζίντζερ:
- Συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
- Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
- Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
- Αυξάνει τις καύσεις, περιορίζει το αίσθημα της πείνας, προωθεί την καύση λίπους και ως εκ τούτου συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
- Προλαμβάνει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
- Δρα κατά της ναυτίας, του στομαχόπονου και των πονοκεφάλων.
- Βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού χάρη στην ισχυρή αντιβακτηριδιακή του δράση.
- Επίσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
- Δρα κατά του βακτηρίου E. Coli το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την εκδήλωση γαστρεντερίτιδας και ταυτόχρονα περιορίζει τις διάρροιες.
- Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου
- Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, συμβάλλει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και έχει ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος
- Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από τις κράμπες
- Ανακουφίζει από τον πονόδοντο
- Περιορίζει την κακοσμία του στόματος
- Συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης
Προσοχή!
Δε συνιστάται η η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί ενδέχεται να προκαλέσει την έναρξη τοκετού.
Δε συνιστάται η χρήση του από άτομα που ταλαιπωρούνται από πέτρες στη χολή.
Επίσης, μια υπερβολική δοσολογία όπως η κατανάλωση πάνω από 4 γραμμάρια ημερησίως μπορεί προκαλέσει φούσκωμα, πόνους στην κοιλιά, διάρροια ή καούρες, ρέψιμο και γενική δυσφορία στο στομάχι. Ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει μεγαλύτερη εμμηνορροϊκή αιμορραγία όταν λαμβάνουν τζίντζερ.
Διατροφική αξία
Μία λεπτή φέτα τζίντζερ, βάρους μόλις 2 γραμμαρίων, αποδίδει 1,6 θερμίδες (kcal) και περιέχει:
- Λιπαρά οξέα: 0,7 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και 2,4 mg ωμέγα-6 λιπαρών οξέων
- Βιταμίνες: 0,1 mg βιταμίνης C και 0,2 mg φυλλικού οξέος
- Ιχνοστοιχεία: 0,3 mg ασβεστίου, 0,9 mg μαγνησίου, 0,7 mg φωσφόρου και 8,3 mg καλίου
- Ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η καψαϊκίνη, τα βήτα-καροτένια, το καφεϊκό οξύ και η κουρκουμίνη.
Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1
https://www.tanea.gr/2016/03/13/health/i-diatrofiki-aksia-toy-tzintzer/