Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Agios-Efstratios-MY-NEW-WAY-OF-LIFE
Ο Άγιος Ευστράτιος ανήκει στην άγονη ζώνη της Ελλάδος, βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, κοντά στη Λήμνο και έχει έκταση 44 τ.χλμ με ηφαιστειογενές έδαφος. Ολόκληρο το νησί του Αγίου Ευστρατίου περιλαμβάνεται στον κατάλογο “Natura 2000”.

 

Σύμφωνα με τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικήθηκε από τον Άγιο Ευστράτιο στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. ενώ πιθανολογείται πως το νησί κατοικούνταν από την εποχή της πρώιμης χαλκοκρατίας.

 

 

Agios Eustratios Anna Maria Kirgiafini6

Τα πλοία που εξυπηρετούν το νησί είναι ελάχιστα και το δρομολόγιο που εκτελούν είναι: Καβάλα-Μύρινα-Άγιος Ευστράτιος-Λαύριο και αντίστροφα, ενώ υπάρχει και το πλοίο Αιολίς που εξυπηρετεί τους κατοίκους των νησιών Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος. Όσο πλησιάζει το πλοίο προς το νησί του Αγίου Ευστρατίου μπορεί κανείς να δει τον οικισμό να κοσμεί το λιμάνι και κατά μήκος την παραλία του.

 

Πρόκειται για ένα μικρό χωριό των 250 κατοίκων, κάποιοι από τους οποίους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό και σε κάθε σπίτι έχουν κι από μια ιστορία να σου διηγηθούν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάτοικοι οι οποίοι έτυχε να βρεθούν στο νησί και αγάπησαν τόσο τον τόπο, όσο και τους κατοίκους του με αποτέλεσμα να μείνουν μόνιμα σε αυτό.

 

Ο Άη Στράτης αποτελεί ιδανικό προορισμό χαλάρωσης, χωρίς φασαρία και μαζικό τουρισμό, ενώ αποπνέει μια δική του, μοναδική, ενέργεια.

 

Η ζωή στο νησί είχε τους ρυθμούς της όταν ο σεισμός του 1968 άφησε τεράστιες καταστροφές, με περίπου 175 κτίρια να καταρρέουν, 24 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα λιγοστά κτίρια που παρέμειναν, χωρίς να καταστραφούν ολοσχερώς, επισκευάστηκαν και κοσμούν ακόμη και σήμερα το νησί.

 

Μουσείο Δημοκρατίας-Άγιος Ευστράτιος

Δύο από τα εμβληματικά κτίρια που παρέμειναν στο νησί είναι η Μαράσλειος Σχολή που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δωρεά του εθνικού ευεργέτη, Γρηγορίου Μαρασλή και λειτούργησε ως Δημοτικό σχολείο την περίοδο 1912-1968, μαζί με το μουσείο Δημοκρατίας, όπου στεγαζόταν το παλιό ιατρείο. Μέσα σε αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία και τους αγώνες των εξόριστων ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν παρά τις αντιξοότητες της άγονης γραμμής και να κρατήσουν τον πολιτισμό και τις τέχνες τους ζωντανές. Στους εξόριστους ανήκαν και οι Βάρναλης, Καρούζος, Ρίτσος, Λειβαδίτης, Λουντέμης και Κατράκης.

 

 

Ο κεντρικός δρόμος του νησιού, που αγκαλιάζει το λιμάνι είναι μια ευθεία που ενδείκνυται για περίπατο, ποδήλατο ή και τρέξιμο ενώ ο δρόμος που συνδέεται με το Νότιο τμήμα του νησιού έχει μήκος 13 χλμ και φτάνει μέχρι το μνημείο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Νικολάου Σιαλμά.

 

Agios Eustratios Anna Maria Kirgiafini2

Κάποιες, ακόμη, δραστηριότητες που δεν πρέπει να λείπουν από την επίσκεψη στο νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι η επίσκεψη στο εξωκλήσι του Αγίου Μηνά με την υπέροχη θέα και το μαγικό ηλιοβασίλεμα, η επίσκεψη στο σπήλαιο του Οσίου Ευστρατίου και η επίσκεψη στις θαλάσσιες σπηλιές γύρω από το νησί.

 

Τέλος, από μια επίσκεψη στον Αη Στράτη, δεν πρέπει να λείπει ένας περίπατος στον δάσος των Βελανιδιών με το καθαρό οξυγόνο και την αγνότητα της φύσης. Στο νησί υλοποιείται έργο διάνοιξης μονοπατιών μήκους 40 χλμ, τα οποία περνούν μέσα από την πλούσια φύση.

 

Αξίζει, επίσης, να δοκιμάσει κανείς τα τοπικά προϊόντα, που είναι φτιαγμένα με αγάπη από τους ντόπιους. Αυτά είναι τα τυροκομικά προϊόντα όπως το Μελίχλωρο, φέτα ή καλαθάκι, ξερή μυζήθρα και βούτυρο. Και φυσικά το “λευκό μέλι” όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, που έχει γεύση από άνθη λυγαριάς και θεωρείται από τα σπανιότερα μέλια στον κόσμο.

 

Agios-Efstratios

Agios Eustratios Anna Maria Kirgiafini5

panorama-Agios-Efstratios

 

 

 

 

 

 

 

 

Τρεις μέρες είναι αρκετές ώστε να επισκεφτεί κανείς το νησί του Αγίου Ευστρατίου, να χαλαρώσει, να γεμίσει τις μπαταρίες του και να επιστρέψει στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

 

 

 

Anna Maria Kirgiafini Dimiourgiko My New Way Of Life
Κυργιαφίνη Άννα-Μαρία,
Δημιουργικό