Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Despina Sahpazidou
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

 

Γεννήθηκα στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου και μεγάλωσα και έζησα μέχρι τα 18 μου χρόνια.

Εκεί τελείωσα το τότε εξατάξιο γυμνάσιο και αμέσως μετανάστευσα στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί ακολουθώντας το εκπαιδευτικό σύστημα τελείωσα την διετή εκπαίδευση του κολεγίου Dawson, με κατεύθυνση τις επιστήμες υγείας. Συνέχισα την εκπαίδευσή μου στο πανεπιστήμιο McGill στην σχολή Μικροβιολογίας και ανοσολογίας. Γύρισα στην Ελλάδα και συνέχισα τις σπουδές μου ενώ εργαζόμουν, στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας την διδακτορική μου διατριβή κι αργότερα στην Εθνική σχολή Δημόσιας Υγείας (τώρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) ολοκλήρωσα ένα μεταπτυχιακό στην Δημόσια Υγεία.

Επιστρέφοντας από τον Καναδά υπηρέτησα στο Νοσοκομείο Κιλκίς στο τμήμα Αιμοδοσίας αρχικά κι αργότερα στο Αιματολογικό εργαστήριο και τελικά στο Βιοχημικό. Μετατέθηκα στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο ερευνητικό του τμήμα, στο Βιοχημικό εργαστήριο αρχικά και αργότερα στο τμήμα πειραματοζώων. Τα τελευταία χρόνια της εργασίας μου στο δημόσιο υπηρέτησα στη Δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου. Υπηρέτησα επίσης για έξι χρόνια στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

 

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον για την έρευνα γύρω από τον καρκίνο;

 

Όταν τελείωνα το πρώτο μου πτυχίο στο πανεπιστήμιο, το θέμα του καρκίνου ήταν σχετικά νέο θέμα, και με τεράστιο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Ήταν λοιπόν πολύ φυσιολογικό να στρέψω εκεί το ενδιαφέρον μου, για την εξερεύνηση αυτού του φαινομένου που κατέληξε να είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Δύση.

 

Ποιες ομάδες ανθρώπων αποτέλεσαν πηγή των ερευνών σας; (ηλικία, φύλο, συγκεκριμένη πάθηση κ.α.)

 

Στην αρχή μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, γιατί σε αυτά τα άτομα ήταν συχνότερη η εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου. Με την εξάπλωση της ασθένειας αυτής ωστόσο, σε όλο και νεαρότερα άτομα. Στο Βιοχημικό εργαστήριο κυρίως μας απασχολούσε ο καρκίνος του μαστού, η μέτρηση των ορμονικών υποδοχέων στους ιστούς των καρκινοπαθών αλλά και η διερεύνηση του ρόλου των ορμονών φύλλου στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου. Αλλά και οι λευχαιμίες και ότι αντιμετωπιζόταν στις κλινικές του νοσοκομείου είχε ερευνητικό ενδιαφέρον ως προς τα αίτια, τους πρώιμους δείκτες που θα μπορούσαν να δώσουν την δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης.

 

Μέσα από τις έρευνες σας πιστεύετε ότι ο σημερινός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία καρκίνου;

 

Όλες οι έρευνες πια έχουν καταλήξει ότι η κυριότερη μεταβλητή για την ανάπτυξη καρκίνου κάθε τύπου είναι οι συμπεριφορές, δηλαδή ο τρόπος που ζούμε, κινούμαστε, τρεφόμαστε κλπ.

 

Είναι κατά τη γνώμη σας εφικτή η πρόληψη του καρκίνου και με ποιο τρόπο;

 

Βεβαίως και είναι κι εκεί έχω στρέψει τις προσπάθειές μου τα τελευταία χρόνια. Αφού ο τρόπος ζωής και οι συμπεριφορές μας ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου, οι αλλαγή των συμπεριφορών μπορεί να προλάβει κάποια τέτοια εξέλιξη. Η διακοπή του καπνίσματος, ή καλύτερα η αποχή εξ αρχής, η τροποποίηση της διατροφής κι η αποφυγή των επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η κίνηση, η διαχείριση του άγχους είναι συμπεριφορές για τις οποίες μπορούμε να κάνουμε κάτι και με αυτό τον τρόπο να επηρεάσουμε την υγεία και την ευζωΐα μας.

 

Ποιες είναι οι δράσεις σας που προάγουν την υγεία ως πρόληψη του καρκίνου;

 

Όπως σας είπα τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την τροποποίηση των συμπεριφορών. Εδώ και 14 χρόνια συντονίζω ομάδες για την διακοπή καπνίσματος και κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά, παρέχω ατομική συμβουλευτική ως υποστήριξη για την διακοπή του καπνίσματος σε ατομικό επίπεδο. Νέες ομάδες διακοπής καπνίσματος θα δημιουργηθούν μετά το καλοκαίρι και ατομική συμβουλευτική μπορεί να γίνει όταν θέλει κάποιος να διακόψει το κάπνισμα.

Συντονίζω επίσης ομάδες για την διαχείριση άγχους. Η ενημέρωση πιστεύω ότι είναι κρίσιμο στοιχείο για να ξέρει ο καθένας να επιλέγει την σωστή διατροφή για την υγεία του, αλλά και για την τροποποίηση των συνθηκών της ζωής του, του προσωπικού του περιβάλλοντος και των προιόντων που θα χρησιμοποιήσει, τον αέρα που αναπνέει, το νερό που πίνει, την κίνηση που βάζει στην ζωή του. Όλα αυτά τα μεταφέρω ως γνώση μέσω διαλέξεων σε φορείς που δίνουν βήμα για τέτοιες δράσεις.

 

Που μπορούμε να σας βρούμε;

 

Στα social media, στην σελίδα μου στο Facebook και messenger Despina Sahpazidou (Δέσποινα Σαχπαζίδου), ΔΕΝ Καπνίζω-denkapnizo, επίσης στο Instagram & Tic toc Δεν καπνίζω, δεν ατμίζω αναπνέω. Στο τηλέφωνο και Viber 6974103896 και στο email despisah@yahoo.gr

 

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Κι εγώ σας ευχαριστώ.