Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Peri Ygeias Kai Eyeksias (1)
Η Υγεία θεωρείται το βασικότερο αγαθό από όλους τους ανθρώπους.

-Την υγεία μας να έχουμε!

-Υγεία πάνω από όλα!

-Υγεία ..και όλα τα άλλα τα παλεύουμε.

Είναι μόνο λίγες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να εκφράσουμε ό,τι επιθυμούμε.

Μένουμε βέβαια στην επιθυμία και στην ευχή χωρίς να σκεφτόμαστε τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και τι θα κάνουμε από αύριο για αυτή την πολυπόθητη υγεία.

Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία μας τόσο εν γνώσει όσο και εν αγνοία μας.

Για να την αποκτήσουμε λοιπόν και να τη διατηρήσουμε χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στο σώμα μας και στις επιλογές μας.

Λέγοντας Υγεία εννοούμε μια ζωή χωρίς αρρώστιες και σωματικά προβλήματα. Αυτός όμως δεν είναι και ο ορισμός της καλής ζωής. Για να έχουμε λοιπόν υγεία και καλή ζωή θα πρέπει να εξετάσουμε και να διορθώσουμε τις επιλογές μας σχετικά με:

 

  • Τη διατροφή-ενυδάτωση: Από προσωπική εμπειρία μπορώ να εγγυηθώ πως η λάθος διατροφή μπορεί ακόμα και να καθηλώσει έναν άνθρωπο στο κρεβάτι με αφόρητους πόνους, υπνηλία και πολλά άλλα άσχημα συναισθήματα.

 

Αντίθετα η σωστή διατροφή και ενυδάτωση μπορεί να δώσει απίστευτη ενέργεια, ελευθερία κινήσεων, θετικά συναισθήματα, ακόμα και ταχύτερη ίαση ασθενειών.

 

Ποιο είδος διατροφής είναι σωστό και ποιο λάθος θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί με ένα γενικό πλάνο ή ειδικό στον καθένα ξεχωριστά.

 

  • Την άσκηση: Όλοι συμφωνούμε ότι ακόμα και με μικρής διάρκειας και έντασης άσκηση νιώθουμε το σώμα μας να “ξεπιάνεται” δηλαδή να είναι πιο ελαφρύ και ευλύγιστο. Φυσικά δεν μιλάμε για ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο με περίπλοκα όργανα γυμναστικής, (που είναι πολύ καλά και αποτελεσματικά για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν εντατικά με την άθληση). Ακόμα και ένας απογευματινός περίπατος έχει να προσφέρει πολλά οφέλη σε κάποιον που έχει καθιστική ζωή.

 

  1. Σωματικά: Βελτιώνει τις λειτουργίες του οργανισμού σαν ήπια μορφή άσκησης.
  2. Ψυχολογικά: Αλλάζει τη διάθεση και αποφορτίζει από το στρες της καθημερινότητας.
  3. Κοινωνικά: Βοηθά στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

 

  • Στην ξεκούραση-χαλάρωση και τον ποιοτικό ύπνο: Απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση αρχικά με τον ποιοτικό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και με ολιγόλεπτα διαλείμματα χαλάρωσης και διακοπής δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της μέρας .

 

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη διάθεση καθώς και στην αντοχή και την ηρεμία.

 

  • Στην ψυχαγωγία-διασκέδαση: Απαραίτητοι παράγοντες για καλή ζωή είτε εννοούμε επιτραπέζιο παιχνίδι με την οικογένεια, καφές με φίλους στο σπίτι, φαγητό έξω, θέατρο/κινηματογράφο, εκδρομές/ταξίδια ,περίπατο στη φύση, ενασχόληση με αγαπημένες δραστηριότητες και γενικά οτιδήποτε αλλάζει την καθημερινότητα μας και μας προσφέρει ευχάριστα συναισθήματα και πληρότητα.

 

Εντοπίζοντας λοιπόν με τη βοήθεια των ειδικών το που βρισκόμαστε σήμερα και που θέλουμε να φτάσουμε, με μικρά καθημερινά βήματα μπορούμε να κατακτήσουμε τόσο την υγεία όσο και την καλή ζωή. Άλλωστε αυτό αξίζει σε κάθε άνθρωπο.

 

 

 

 

Θεολόγου Χριστίνα
Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας