Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Lista-Programmatismos
Από βρέφη μαθαίνουμε στον προγραμματισμό. Οι νέοι γονείς αναζητούν και ακολουθούν πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής και ύπνου που θα βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη του βρέφους. Συστήνεται μάλιστα από τους παιδίατρους μια σειρά καθημερινών ασκήσεων για τη σωστή λειτουργία του βρεφικού σώματος. Ενώ οι αγκαλιές και η ενασχόληση των γονιών με το βρέφος του δίνουν την ασφάλεια και την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ομαλά χωρίς φοβίες και τραύματα.

 

Μεγαλώνοντας καλούμαστε να διατηρούμε μια σειρά προγραμμάτων για να διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο μας. Αναγκαστικά λοιπόν εισβάλουν στη ζωή μας το πρόγραμμα του σχολείου, της ξένης γλώσσας , της αθλητικής και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας θέλουμε να ακολουθήσουμε, ενώ στον ενδιάμεσο χρόνο στριμώχνουμε οτιδήποτε άλλο χρειαζόμαστε ( ύπνο, φαγητό, διάβασμα, διασκέδαση κ.ο.κ.)

 

Αργότερα ως εργαζόμενοι και μέλη μιας οικογένειας έχουμε ένα πρόγραμμα όλο και πιο βαρύ και απαιτητικό με αποτέλεσμα να παραμελούμε εντελώς τη διατροφή, τον ύπνο , την ανάγκη για στήριξη και ασφάλεια, ακόμα και τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

 

Τη θέση του τόσο σωστού και προσεγμένου βρεφικού προγράμματος έχουν πάρει η λίστα των δραστηριοτήτων όλης της οικογένειας, η λίστα του σουπερμάρκετ και των εξόδων που αυξάνουν το άγχος και την ανασφάλεια.

 

Η χρόνια παραμονή σε αγχωτικές και δυσάρεστες καταστάσεις είναι σύμφωνα με τους ειδικούς αιτία για πολλές ασθένειες τόσο σωματικές όσο και ψυχικές.

 

Και τι μπορούμε να κάνουμε αφού δεν μπορούμε να γίνουμε ξανά βρέφη? Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος.

 

Μπορούμε να οργανώσουμε εκ νέου τις λίστες μας με όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη και να στριμώξουμε στα κενά τις δευτερεύουσες δραστηριότητές μας.

 

Για παράδειγμα:

 

  • Πρόγραμμα καθημερινής διατροφής για όλη την οικογένεια. Μια λίστα λοιπόν όπου θα εναλλάσσονται τροφές από όλες τις ομάδες (κρέας, λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια , σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνες και ότι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά.(σώμα και πνεύμα)
  • Πρόγραμμα άσκησης . Μια λίστα ασκήσεων που μπορούμε να αλλάζουμε όποτε κρίνουμε απαραίτητο. Η νούμερο 1 αντιστρές κίνηση , ειδικά όταν γίνεται σε εξωτερικό χώρο.
  • Πρόγραμμα ύπνου – χαλάρωσης . Απαραίτητο για τη θεραπεία του σώματος και του νου από τις καθημερινές δραστηριότητες και σκέψεις που μας κουράζουν και μας φορτίζουν αρνητικά.

 

Τι μπορούμε να καταφέρουμε με όλα αυτά? Μπορούμε να μάθουμε να φροντίζουμε το σώμα και το πνεύμα μας, να νιώθουμε ξεκούραστοι, με περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και να είμαστε πιο αποδοτικοί σε όλες μας τις δραστηριότητες. Οι ειδικοί μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

 

 

 

Θεολόγου Χριστίνα
Χριστίνα Θεολόγου Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας