Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Alina Tsatourova Kostadima
Πείτε μας λίγα λόγια για σας.

 

Ονομάζομαι Αλίνα Τσατούροβα-Κωσταδήμα. Είμαι αδειοδοτημένη ψυχολόγος. Μένω στη Θεσσαλονίκη και διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο όπου παρέχω συνεδρίες συμβουλευτικής αλλά και υπνοθεραπείας. Οι συνεδρίες είναι ατομικές και πραγματοποιούνται εξατομικευμένα.

Παράλληλα δημιουργώ και μικρές ομάδες, όπου εξασκούμε την τεχνική της ενσυνειδητότητας και ομάδες ασκήσεων αναπνοής (mindfulness & breathwork), όπου δίνεται η έμφαση στις τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο University of East London. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Κύπρο, στο τριετές πρόγραμμα της Κλινικής Υπνοθεραπείας και Συμβουλευτικής.

Παράλληλα, απασχολούμαι στο κέντρο ημέρας Iasis at work όπου παρέχω ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανέργους και εργαζομένους πραγματοποιώντας ομαδικές ψυχοεκπαιδεύσεις. Επίσης, παρέχω εθελοντική εργασία σε διαδικτυακή πλατφόρμα όπου προσφέρω συμβουλευτική και ατομικές συνεδρίες. Σημειώνω πολυετή εμπειρία στις συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

 

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον για την ψυχολογία?

 

Τις αναζητήσεις της ανθρώπινης ψυχής και τις εκδηλώσεις της σε όλα τα επίπεδα τις είχα από πολύ μικρή, από την εφηβική μου ηλικία. Ουσιαστικά τότε ξεκινούσε το ταξίδι της δικής μου αυτογνωσίας. Μελετούσα βιβλία ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης. Με κάθε ευκαιρία παρακολουθούσα διάφορα σεμινάρια.

Επαγγελματικά ασχολήθηκα πρώτα με φυσιοθεραπεία και εναλλακτική θεραπευτική. Ήταν κάτι το οποίο με ιντρίγκαρε πολύ, αυτός ο ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης της θεραπευτικής.

Αφού περάσανε αρκετά χρόνια και έχοντας συνδιαλλαγεί (αλληλεπιδράσει) με πολλούς ανθρώπους θεραπευτικά, ένιωσα την βαθιά ανάγκη να μελετήσω την Ψυχολογία επιστημονικά και να μπορώ να προσφέρω γνώσεις σε ανθρώπους, (πέρα από τη σωματική ευεξία) που φαινόταν να το έχουν ανάγκη. Και πλέον είμαι σε ευχάριστη θέση και παράλληλα ευτυχισμένη που το πάθος μου και η αγάπη μου έγιναν επάγγελμα που εξασκώ.

 

Ποια η διαφορά ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας?

 

Η ψυχολογία είναι η επιστήμη, είναι η βάση. Είναι η επιστήμη που μελετά τη συμπεριφορά, τις διαδικασίες σκέψης και τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της προσωπικότητας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συμπεριφοράς, της αντιμετώπισης του στρες, της ψυχολογίας της υγείας κλπ.. Η ψυχοθεραπεία εμπεριέχει μέσα της την λέξη (θεραπεία) είναι μια μορφή θεραπευτικής διαδικασίας που συχνά βασίζεται στις αρχές της ψυχολογίας. Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές προκλήσεις, τα προβλήματα συμπεριφοράς ή τις διαπροσωπικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει με συγκεκριμένα εργαλεία, δηλαδή με κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

 

Πείτε μας για την προσέγγιση που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε.

 

Η προσέγγιση που επέλεξα είναι η υπνοθεραπεία. Η κλινική υπνοθεραπεία, ξεκινά με την ύπνωση. Η ύπνωση λοιπόν είναι κατάσταση. Είναι κατάσταση εστιασμένης προσοχής και δεκτικότητας. Έχει να κάνει με την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Σε αυτή την κατάσταση τα εγκεφαλικά κύματα επιβραδύνονται και καταστέλλεται ο λογικός νου, μειώνονται οι αντιδράσεις και επέρχεται βαθιά χαλάρωση. Είναι μια φυσική διαδικασία του εγκεφάλου που παρατηρείται κάθε μια και μισή ώρα στον άνθρωπο. Η κλινική υπνοθεραπεία είναι η εφαρμογή της ύπνωση για θεραπευτικούς σκοπούς. Δημιουργείται η κατάσταση ύπνωσης από τον ειδικό ψυχικής υγείας με διάφορες τεχνικές και εργαλεία. Στη διάρκεια της υπνοθεραπείας παρατηρείται μια φυσική, σωματική ηρεμία με πνευματική εστίαση που δίνει την ικανότητα βαθιάς χαλάρωσης. Το συνειδητό μέρος του νου, το αναλυτικό και ορθολογικό παρακάμπτεται, επιτρέποντας έτσι στον θεραπευτή να επικοινωνήσει απευθείας με το υποσυνείδητο του θεραπευόμενου. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει να γίνονται ευεργετικές αλλαγές στο υποσυνείδητο νου και επιτυγχάνεται ασφαλής επαναπρογραμματισμός.

 

Γιατί να επιλέξει κάποιος να κάνει υπνοθεραπεία και ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής;

 

Αν και δεν είναι πολύ γνωστή σαν ψυχοθεραπευτική μέθοδος, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ελλάδος, φαίνεται να αναγνωρίζεται και να παίρνει μεγάλες διαστάσεις σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική, Ρωσία, Αγγλία. Και αυτό, ακριβώς επειδή δείχνει να είναι πολύ αποτελεσματική. Είναι βραχυχρόνια σε σύγκριση με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους. Αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική βάση μελετών. Στοχεύει απευθείας στο υποσυνείδητο, το οποίο όπως γνωρίζουμε όλοι κατευθύνει την ζωή μας στο 90%. Κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας, το άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση σε βαθύτερα στρώματα της ψυχής του και να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του που δεν είναι συνειδητές στην καθημερινή ζωή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίλυση τραύματος, για αντιμετώπιση φοβιών, για διαχείριση άγχους και κρίσεων πανικού. Δουλεύει πολύ καλά στα ψυχοσεξουαλικά ζητήματα, στις βλαβερές συνήθειες. Είναι αποτελεσματική σε θέματα αυτοπεποίθησης και αυτό-εικόνας. Χρησιμοποιείται στον ανώδυνο τοκετό και ονομάζεται hypnobirthing. Ότι λοιπόν βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητο θα πρέπει να αναδυθεί και να επαναπρογραμματιστεί, ώστε να αποκτήσει πιο θετικό πρόσημο και λειτουργικό για το άτομο.

 

Ποιά είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας για τον άνθρωπο σήμερα?

 

Με την ψυχοθεραπεία ο δέκτης (θεραπευόμενος) αποκτά καλύτερη κατανόηση του Εαυτού. Αρχίζει να κατανοεί τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και τις συμπεριφορές του. Μαθαίνει να διαχειρίζεται πιο καλά τις στρεσσογόνες καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος στην καθημερινή του ζωή. Αναπτύσσει δεξιότητες στο να παίρνει σωστές αποφάσεις. Ουσιαστικά η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, και η διαδικασία παρέχει στους ανθρώπους τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες προκλήσεις και να ζήσουν μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή. Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας που μας βοηθά .

 

Ποια θεωρείτε είναι η κατάσταση της Ψυχοθεραπείας στον Ελλαδικό χώρο? Οι άνθρωποι επιλέγουν χωρίς δισταγμό να απευθυνθούν σε ειδικό ψυχικής υγείας ή υπάρχει το «στίγμα» πιστεύετε?

 

Η ψυχοθεραπεία στον ελληνικό χώρο έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη και αναγνώριση τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από τη σημασία της ψυχικής υγείας, συνδυασμένη με την ανοικτή συζήτηση που έχει δημιουργηθεί στα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία γενικότερα, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή της ψυχοθεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά, το “στίγμα” περιβάλλει ακόμα την αναζήτηση ψυχοθεραπευτικής βοήθειας σε κάποιους κύκλους της κοινωνίας. Ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ανάγκη για ψυχοθεραπεία ως κάτι ντροπιαστικό ή σημάδι αδυναμίας. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ψυχική υγεία και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του στιγματισμού συνεχίζονται με στόχο την προώθηση της πρόσβασης σε προσιτή και αποτελεσματική ψυχοθεραπεία για όλους όσους τη χρειάζονται.

 

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η ψυχολογία αποτελεί ακόμα ταμπού και είναι λανθασμένα συνδεδεμένη με ψυχικά νοσήματα, πότε θεωρείτε καλό να επισκεφτεί κανείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας?

 

Η αντιμετώπιση της ψυχοθεραπείας ως ταμπού είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Παρατηρείται κυρίως σε μικρές κοινωνίες, οι οποίες δεν έχουν εντάξει την επίσκεψη σε ψυχολόγο ως κάτι αντίστοιχο στο να πάει κανείς σε κάποιον άλλο ειδικό υγείας. Ωστόσο, η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Εάν αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες στις σχέσεις, είτε είναι ερωτικές, οικογενειακές ή και φιλικές, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να βελτιστοποιηθούν οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Εάν αντιμετωπίζει κανείς στρες, άγχος είτε σε εργασιακό περιβάλλον είτε σε οικογενειακό είτε ευρύτερο, η επίσκεψη στον ψυχολόγο θα είναι χρήσιμη στο να μάθει τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Επίσης για προσωπική ανάπτυξη. Και φυσικά και σε πιο δύσκολες περιπτώσεις όπως η κατάθλιψη ή και άλλες ψυχικές διαταραχές, κρίνεται πλέον απαραίτητη η ψυχοθεραπεία με έναν ειδικό ψυχική υγείας ώστε με σύνεση και ευθύνη να γίνει κατάλληλη παροχή βοήθειας.

 

Πόσο θεωρείτε ότι βοηθάει η ψυχολογία στην υγεία και στην ευεξία γενικότερα? (πρόληψη – θεραπεία ασθενειών, τρόπο ζωής, κοινωνικότητα κ,α.)

 

Υπάρχει η έννοια «ολιστική αντιμετώπιση». Η ολιστική προσέγγιση είναι μια φιλοσοφία ή προσέγγιση στην υγεία και τη θεραπεία που επικεντρώνεται στον άνθρωπο ως έναν ολοκληρωμένο οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική του διάσταση – σωματική, ψυχική, κοινωνική, και πνευματική.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις που εστιάζουν μόνο στα συμπτώματα ή σε συγκεκριμένες πτυχές της υγείας, η ολιστική προσέγγιση θεωρεί ότι οι διάφορες πτυχές της υγείας είναι συνδεδεμένες, αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες. Ένας υγιής νους ζει σε ένα υγιές σώμα. Το λέγανε και οι αρχαίοι, όπως είναι γνωστό σε όλους. Ένα κοινωνικό ον που είναι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλληλεπιδρά θετικά, όταν το συναίσθημα του είναι ταραγμένο. Έτσι η επίσκεψη σε ψυχολόγο έχει τον ρόλο της πρόληψης και ψυχολογικών αλλά και σωματικών ασθενειών.

Αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, της ψυχολογίας, της θεραπείας, της διατροφής, της άθλησης αλλά και άλλων πτυχών της υγείας και ευεξίας. Με αυτή την προσέγγιση ο στόχος είναι η ενίσχυση του ατόμου σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του, προάγοντας την ισορροπία και την ευημερία.

 

Περιγράψτε μας πως είναι η πρώτη συνεδρία όταν κάποιος θεραπεύομενος επισκέπτεται το γραφείο ενός ψυχολόγου?

 

Η πρώτη συνεδρία με έναν ψυχολόγο ουσιαστικά είναι η πρώτη γνωριμία. Μπορεί ο θεραπευόμενος αρχικά να νιώθει λίγο άβολα, να μη θέλει να ανοιχτεί πολύ, αλλά ο καλός ειδικός προσπαθεί να δημιουργήσει αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης ώστε οι αντιστάσεις από την πλευρά του θεραπευόμενου να αρχίσουν να εξαφανίζονται. Είναι σημαντική γιατί καθορίζονται οι ανάγκες και οι στόχοι, συζητιέται ένα σχέδιο θεραπείας αλλά και το θεραπευτικό συμβόλαιο μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Στην πρώτη συνάντηση πάντα υπάρχει εισαγωγική συνέντευξη, όπου επικοινωνείται και το αίτημα. Συζητιούνται στόχοι θεραπείας και ο ψυχολόγος ενημερώνει για τα εργαλεία και τις τεχνικές που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει.

 

Πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει η ψυχολογία τη λειτουργία της οικογένειας.

 

Η ψυχολογία μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη και εργαλεία για την ανάπτυξη υγιών, ευτυχισμένων και λειτουργικών οικογενειακών σχέσεων.

Αρχικά να βελτιώσει της επικοινωνιακές δεξιότητες. Να βοηθήσει ώστε τα μέλη των οικογενειών να επικοινωνήσουν το συναίσθημα τους μεταξύ τους, να μπορούν να διαχειριστούν τις συγκρούσεις, έχοντας αποκτήσει εργαλεία και τεχνικές. Ο ψυχολόγος μπορεί να υποστηρίξει τα μέλη της οικογένειας να προσαρμοστούν σε αλλαγές, όπως μια απώλεια, διαζύγιο, μετακόμιση, γέννημα ενός παιδιού. Οι ψυχολόγοι μπορούν να εργαστούν με την οικογένεια για να ενισχύσουν τη συνεργασία και τη συνδεσιμότητα μεταξύ των μελών της.

Όσο πιο ώριμο γίνεται το άτομο και αποκτά αυτογνωσία, τόσο βελτιώνεται και η κοινωνία ως σύνολο.

 

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον ώστε να μπορεί να διατηρεί καλή ψυχική υγεία?

 

Ως ψυχολόγος, θα συνιστούσα τα παρακάτω στοιχεία για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας: Φροντίδα εαυτού. Βασικές ανάγκες του σώματος, όπως ο ύπνος, η διατροφή ή άσκηση. Υποστηρικτικές σχέσεις, οπωσδήποτε έκφραση συναισθημάτων, τα όρια, προσωπικός χρόνος με διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης. Δραστηριότητες που χαροποιούν, επαφή με τη φύση. Ο άνθρωπος είναι μια οντότητα πολυδιάστατη. Ένα από τα μέρη να διαταραχτεί, έχει αντίκτυπο σε όλο το σύστημα. Να εξασκηθούμε στην πρακτική της ευγνωμοσύνης και να κάνουμε περισσότερο καλές πράξεις.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

 

Alina Tsatourova Pomo Card