Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Ονομάζομαι Γραμμένος Ιωάννης και είμαι τέταρτης γενιάς μελισσοκόμος από το Μεταγγίτσι Χαλκιδικής. Ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μελισσοκομία τα τελευταία 8 χρόνια. Μέντορας μου είναι ο παππούς μου, ο Ιωάννης Μπαράκης, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε για περίπου σαράντα χρόνια με τη μελισσοκομία και πέρασε αυτή την αγάπη και στις νεότερες γενιές δημιουργώντας έτσι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί για σχεδόν 50 χρόνια.
Τι έχει αλλάξει από τότε και τι έμεινε ίδιο στην επιχείρηση;
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα εξαγωγής μελιού. Επίσης έχουν αλλάξει οι επαφές με τους πελάτες καθώς πλέον ασχολούμαστε και με τη λιανική πώληση πέρα από τη χονδρική. Αυτό που, σίγουρα, δεν έχει αλλάξει είναι το μεράκι και η αγάπη για τη μέλισσα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων.
Ποιά είναι η διαδικασία παραγωγής, περισυλλογής και προετοιμασίας της πρώτης ύλης;
Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε για τη μελισσοκομία. Ζούμε όλες τις εποχές μέσα από τα μελίσσια μας μιας και η μελισσοκομία είναι νομαδική. Ανάλογα με την εποχή μετακινούμε τα μελίσσια μας σε όλη τη Μακεδονία. Η διαδικασία ξεκινάει από το χειμώνα. Προσπαθούμε τα μελίσσια μας να περάσουν την κρύα εποχή όσο πιο ήπια γίνεται, αυτό σημαίνει πως τα μεταφέρουμε σε πιο ζεστές περιοχές. Παράλληλα, ξεκινάνε οι εργασίες για τη νέα σεζόν. Κάποιες από αυτές είναι η προετοιμασία των κυψελών στις οποίες θα μπει ο νέος πληθυσμός την άνοιξη (χωρίσματα) και η διαδικασία συρμάτωσης νέων πλαισίων με νέες κερήθρες που θα χρησιμοποιηθούν την άνοιξη. Όσον αφορά την περισυλλογή, ο πρώτος τρύγος μελιού* ξεκινάει στο τέλος της άνοιξης και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Ποιά είναι τα είδη προϊόντων και πώλησης;
Παράγουμε οκτώ διαφορετικά είδη μελιού, όπως είναι το πεύκο, πεύκο σουσούρα, ανθόμελο, ηλίανθο, δασόμελο (φλαμούρι/βελανιδιά/καστανιά), βελανιδιά, καστανιά και σουσούρα. Επίσης, συλλέγουμε γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη, από την οποία φτιάχνουμε το απόσταγμα πρόπολης (βάμμα). Με το κερί που συλλέγουμε, φτιάχνουμε χειροποίητα αρωματικά κεριά τα οποία είναι και η τελευταία προσθήκη που έχει γίνει στην ποικιλία των προϊόντων μας.
Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει;
Στη μελισσοκομία δεν υπάρχει τίποτα σταθερό. Ανήκει στα επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από τον καιρό. Η αλλαγή του κλίματος, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, είναι πολύ έντονη κι αυτό δυσκολεύει τη δουλειά μας διότι μας αναγκάζει να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο ώστε να μετακινηθούν τα μελίσσια σε άλλους προορισμούς, που υπό άλλες συνθήκες δε θα χρειαζόταν μετακίνηση, και κατά συνέπεια ανεβαίνει το κοστολόγιο μας. Ο μελισσοκόμος έχει πολλούς εχθρούς, όπως είναι τα πουλιά ή και άλλα ζώα, αλλά είναι και εκτεθειμένος στο έλεος του καιρού και του ανθρώπου χωρίς να μπορεί να ασφαλίσει τα μελίσσια του. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα των μελισσοκόμων όσον αφορά το μέλι, είναι η Ελληνοποίηση μεγάλων ποσοτήτων μελιού που ο καταναλωτής αυτό δεν το γνωρίζει. Βλέπει δηλαδή στο ράφι ένα βάζο μέλι σε χαμηλή τιμή και ίσως θεωρεί πως αυτό το μέλι είναι Ελληνικό. Παρόλα αυτά, αν διαβάσει στα μικρά γράμματα, θα δει ότι στο μέλι αυτό έχει γίνει μείξη από μέλια που προέρχονται από διάφορες χώρες. Έχει γίνει μείξη, δηλαδή, ποσότητας εισαγόμενου μη ταυτοποιημένου μελιού με ένα μέρος ταυτοποιημένου για να αυξηθεί η ποσότητα του προϊόντος με χαμηλό κόστος. Αυτό, φυσικά, δεσμεύει εμάς τους μελισσοκόμους γιατί δε μπορούμε να διαθέσουμε εύκολα το μέλι μας και η πολιτεία δε μας παρέχει καμία βοήθεια ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στην αγορά.
Πώς βλέπετε μελλοντικά την επιχείρηση σας;
Υπάρχει όραμα όσον αφορά την επιχείρηση και τα πρώτα βήματα για την αναβάθμιση της έχουν ήδη γίνει. Στο άμεσο μέλλον θα προσθέσουμε κάποια σημαντικά εργαλεία τα οποία θα κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία παραγωγής.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.