Η ιστορία του κακάο ξεκινάει αρχικά στη Νότια Αμερική, όπου οι αρχαίοι Μάγια, Αζτέκοι και Ολμέκοι καλλιέργησαν το κακάο πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν το κακάο ως ένα πολύτιμο δώρο από τους θεούς και το χρησιμοποιούσαν σε τελετουργικούς και θρησκευτικούς εορτασμούς.
Το κακάο εισήχθη στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια της Ανακάλυψης της Αμερικής και γρήγορα έγινε δημοφιλές σαν ποτό. Στη συνέχεια, το κακάο άρχισε να χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές όπως σοκολάτα, κακάο πούδρα, σοκολατένια επιδόρπια και πολλά άλλα γλυκίσματα.
Σήμερα, το κακάο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή λαχταριστά γλυκά σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές και συνταγές.
Διατροφική αξία ανά 100γρ ξηρή σκόνη
Ενέργεια: 228 kcal
Υδατάνθρακες: 57,90 g
εκ των οποίων φυτικές ίνες περίπου: 33 γρ
Λίπος: 13,70 g
Πρωτεΐνη: 19,60 g
Ασβέστιο: 128 mg
Σίδερο: 13,86 mg
Μαγνήσιο: 499 mg
Μαγγάνιο: 3.837 mg
Φώσφορος: 734 mg
Κάλιο: 1524 mg
Νάτριο: 21 mg
Ψευδάργυρος: 6.81 mg
Καφεΐνη: 230 mg
Θεοβρωμίνη: 2060 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Δρα κατά της υπέρτασης
- Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
- Βελτιώνει τα συμπτώματα Διαβήτη τύπου 2
- Καταπολεμά τις φλεγμονές
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Βελτιώνει τη διάθεση
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Ανακουφίζει από το βήχα
- Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Πηγές: Powerfoods
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BF
https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa_solids
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/347977/kakao-tesseris-logoi-gia-na-to-valeis-sti-diatrofi-soy