Από την αρχαιότητα, οι σταφίδες χρησιμοποιούνταν ως τροφή, χρήμα, ακόμη και ως ιατρικό φάρμακο. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι θεωρούσαν τις σταφίδες ως το “χρυσό” των καρπών και τις χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετουργίες και ως ανταμοιβή σε αθλητές που κέρδιζαν σε αγώνες.
Αν και τις περισσότερες φορές τις συμπεριλαμβάνουμε στους ξηρούς καρπούς, οι σταφίδες ανήκουν στα φρούτα και αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για σνακ. Οι σταφίδες προέρχονται από την αποξήρανση των σταφυλιών στον ήλιο και διακρίνονται σε δυο είδη, την άσπρη που ονομάζεται σουλτανίνα και τη μαύρη ή Κορινθιακή σταφίδα (Corinthian raisin), καθώς οι μαύρες σταφίδες καλλιεργούνται κατά βάσιν στην Κόρινθο.
Η συλλογή της μαύρης σταφίδας γίνεται συνήθως τον Αύγουστο και η αποξήρανση γίνεται σε υπαίθριους χώρους που ονομάζονται “αλώνια”. Όταν ο καρπός αποξηρανθεί και από τις δυο πλευρές, τον ¨λαγανίζουν” αφαιρώντας το κοτσάνι από τη ρώγα και στη συνέχεια ακολουθεί η επεξεργασία “μακινάρισμα” όπου εκεί απορρίπτονται τα περιττά σώματα. Στην Κρήτη η σταφίδα, το μέλι και ο μούστος αποτελούν τις σημαντικότερες γλυκαντικές ύλες.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ
Θερμίδες: 299kcal
Λιπίδιο: 0,5 g
Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 g
Νάτριο: 11 mg
Κάλιο: 749 mg
Υδατάνθρακες: 79 g
Φυτικές ίνες: 3,7 g
Ζάχαρη: 59 g
Πρωτεΐνη: 3,1 g
Βιταμίνη C: 2,3 mg
Ασβέστιο: 50 mg
Σίδηρος: 1,9 mg
Βιταμίνη B6: 0,2 mg
Μαγνήσιο: 32 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
- Κατεβάζει την πίεση
- Δρα κατά της χοληστερίνης
- Βοηθά στην καταπολέμηση της τοξαιμίας και της αναιμίας
- Προστατεύει τα δόντια
- Βοηθά τον εγκέφαλο
- Βοηθά στην οστεοπόρωση
- Έχει αντικαρκινική δράση
- Βοηθά στην υγεία των ματιών
- Έχει αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση
Πηγές:
Powerfoods
Οι υπερτροφές των αρχαίων Ελλήνων
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B1