Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Koulas-Family
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Ονομάζομαι Δέσποινα Κουτρούλη, η καταγωγή μου είναι από τον Άγιο Ευστράτιο, αλλά μετακόμισα στον Άγιο Μάμα όταν, με το σύζυγο μου, Δημήτρη Κούλα, αναλάβαμε τους ελαιώνες. Ο σύζυγος μου είναι τρίτης γενιάς καλλιεργητής, προέρχεται από οικογένεια που ασχολούνται παραδοσιακά με τους ελαιώνες. Πέρα από το κομμάτι της καλλιέργειας, ασχολούμαστε με την οικοτεχνία, που είναι η επεξεργασία συγκεκριμένης ποσότητας ελιών από τους ίδιους τους παραγωγούς. Κάνουμε την επεξεργασία και την τυποποίηση και στη συνέχεια, το προϊόν διατίθεται στη χονδρική και λιανική αγορά. Βέβαια η ποσότητα διάθεσης των προϊόντων με ονομασία, στην αγορά μέσω της οικοτεχνίας, είναι συγκεκριμένη. Η υπόλοιπη ποσότητα μπορεί να πουληθεί απευθείας μέσω του παραγωγού σε όποια ποσότητα επιθυμεί ο καταναλωτής. Δηλαδή, η υπόλοιπη ποσότητα, δε μπορεί να διατεθεί στην αγορά, παρά μόνον με απευθείας πώληση και τιμολόγιο παραγωγού.

Πως προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε γιατί έπρεπε να κάνουμε κάτι ώστε να προωθήσουμε το προϊόν μας.

Πόσο καιρό ασχολείστε με αυτό;

Σαν αγρότης, εγώ ξεκίνησα να καλλιεργώ τους ελαιώνες το 2017. Βέβαια ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα πολύ περισσότερα χρόνια, καθώς βοηθούσα τον παππού και τον πατέρα μου, πριν αναλάβω εγώ τους ελαιώνες και γίνει το κύριο επάγγελμα μου. Η Δέσποινα μπήκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών το 2020 που εγκρίθηκε και η οικοτεχνία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2022, είναι στο δικό της όνομα και το brand name με το οποίο βγαίνουμε στην αγορά είναι Κούλας Family.

Ποιά είναι η διαδικασία παραγωγής και πώλησης του προϊόντος;

Καταρχάς, για να υπάρξει διαδικασία παραγωγής, πρέπει να μπορέσει το δέντρο να βγάλει ελιές, που απαιτείται μια τεράστια διαδικασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αφότου έρθει η ελιά, πρέπει να γίνει διαλογή ώστε να χωριστεί σε κατηγορίες. Στη συνέχεια χωρίζεται ως προς το ποιες θα πάνε για πράσινες και ποιες θα πάνε για μαύρες. Τέλος, είναι οι καλαμών, οι οποίες πρέπει να μαυρίσουν πρώτα και στη συνέχεια ξεκινά η επεξεργασία τους. Εμείς, στην οικοτεχνία, επεξεργαζόμαστε τις μαύρες, τις καλαμών και τις πράσινες φυσικές. Οι υπόλοιπες πράσινες, η επεξεργασία τους και η εκπυρήνωση τους, γίνεται από συνεργαζόμενα εργοστάσια. Το πρώτο ονομάζεται ARI foods και το δεύτερο ονομάζεται Ιωακείμ Τσινάς Olives. Ουσιαστικά, ξεκινήσαμε κάτι από το οποίο έχουμε και μεσιτεία ελαιών, δηλαδή μας φέρνουν οι παραγωγοί την ελιά και εμείς με τη σειρά μας το διαθέτουμε σε αυτές τις εταιρίες.

Ποιά είναι τα είδη προϊόντων που συσκευάζετε και που μπορούμε να τα βρούμε;

Τα είδη που συσκευάζουμε είναι η σταφίδα Χαλκιδικής η μαύρη η απλή και φτιάχνουμε άλλους δυο κωδικούς αυτής της ελιάς με ρίγανη και πάπρικα/μπούκοβο, ελαφρώς καυτερή. Φτιάχνουμε πάστα καλαμών απλή και πάστα με σκόρδο, καλαμών σε συσκευασία κενού αέρος και σε βάζο, ροδέλα καλαμών, ροδέλα πράσινη και πράσινες ελιές γεμιστές, φυσικές πάντα. Στις γεμιστές, έχουμε τρεις ποικιλίες αυτή τη στιγμή, με σκόρδο, αμύγδαλο και τσίλι και φυσικά οποιοδήποτε άλλο γέμισμα ζητηθεί. Στη χονδρική διαθέτουμε καλαμών και πράσινες ελιές σε μεγάλες συσκευασίες οι οποίες διατίθενται σε καταστήματα.

Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το κόστος για να στηθεί μια τέτοια επιχείρηση, αν ξεπεραστεί αυτό και βρεθεί το κεφάλαιο, η επόμενη δυσκολία είναι η αγορά που πρέπει να βρεθεί και τέλος ο ανταγωνισμός που είναι μεγάλος. Προσωπικά, βάζω τον ανταγωνισμό ως τρίτη δυσκολία, γιατί πάει σύμφωνα με το προϊόν. Αν ξέρεις ότι έχεις καλό προϊόν μπορείς να ανταγωνιστείς, αν πάλι το προϊόν σου δεν είναι τόσο καλό, δε μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά και φυσικά παίζουν μεγάλο ρόλο οι τιμές.

Πόσο οικολογικό είναι;

Είναι οικολογικό γιατί η δική μας επεξεργασία γίνεται μόνο με νερό, αλάτι και ξύδι, γι’ αυτό και αναφέραμε παραπάνω ότι είναι φυσικές οι ελιές, γιατί δε βγάζουν λύματα. Το κομμάτι αυτό, το έχουν αναλάβει τα συνεργαζόμενα εργοστάσια που κάνουν την επεξεργασία της πράσινης ελιάς.

Πως βλέπετε μελλοντικά την επιχείρηση;

Θέλουμε να μεγαλώσει, να φύγει από το κομμάτι της οικοτεχνίας και να γίνει ένα εργοστάσιο που δε θα έχουμε περιορισμούς στις ποσότητες και να καταφέρουμε να απασχολήσουμε περισσότερο προσωπικό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εμείς σας ευχαριστούμε.