Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Blueberries

Τα μύρτιλα ανήκουν στην οικογένεια των ερεικοειδών και σύμφωνα με κάποιους βοτανολόγους, στην οικογένεια των μορεοειδών. Είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης και εξαπλώνεται ως αυτοφυές. Μπορούμε να το συναντήσουμε σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα το συναντάμε περισσότερο στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Είναι φυτό που αντέχει στο ψύχος και αναπτύσσεται σε όξινα εδάφη.

 

Διατροφική Ταυτότητα

 
Η βασική αντιοξειδωτική ουσία των μύρτιλων οφείλεται στις ανθοκυανίδες, την κερσετίνη, την καμπερόλη, τη μυρικετίνη και το χλωρογενικό οξύ.
 

Ένα φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα περιέχει:

 

  • Ενέργεια: 84
  • Πρωτεΐνη: 1,1 γρ
  • Υδατάνθρακες: 21,45 γρ
  • Λιπαρά: 0,49 γρ
  • Σάκχαρα: 14,74 γρ
  • Ίνες: 3,6 γρ
  • Ασβέστιο: 9 mg
  • Κάλιο: 114 mg
  • Σίδηρος: 0,41 mg
  • Μαγνήσιο: 9 mg
  • Φυλλικό οξύ: 9 mg
  • Ψευδάργυρος: 0.24 mg
  • Φώσφορος: 18 mg
  • Νάτριο: 1 mg

 
Επίσης περιέχουν το 24% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης Βιταμίνης C, το 5% της Βιταμίνης Β6 και το 36% της Βιταμίνης Κ. Τέλος, περιέχουν ίχνη από:
 

  • Βήτα-Καροτίνη
  • Χαλκό
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Ε

 

Τα οφέλη κατανάλωσης μύρτιλων στην υγεία είναι:

 

  • Διατήρηση υγειών οστών

  • Προστατεύουν από το διαβήτη

  • Βοηθούν στην υγεία του δέρματος

  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

  • Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

  • Προλαμβάνουν λοιμώξεις

  • Βελτιώνουν τη μνήμη

  • Ενισχύουν την όραση

  • Τονώνουν το ανοσοποιητικό

  • Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

  • Βελτιώνουν την ψυχική υγεία

  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους και το αίσθημα κορεσμού

 
 
 
 
 
 
 

Πηγές: POWERFOODS,

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/myrtila-thermides-vitamines-kai-threptiki-aksia-giati-aksizei-na-ta-valete-sti-diatrofi-sas/148293/