Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
βρώμη My New Way Of Life
Η βρώμη ανήκει στο γένος Αβένη της οικογένειας αγρωστώδη και είναι κατάλληλη τροφή για ανθρώπους, ενώ χρησιμοποιείται κατά βάσιν ως ζωοτροφή. Η βρώμη διακρίνεται σε τρείς ομάδες: Διπλοειδής, Τετραπλοειδής και Εξαπλοειδής.

 

Η ιστορία της βρώμης ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, στην περιοχή της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Η βρώμη ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.

Αρχικά, η βρώμη χρησιμοποιούνταν ως ζωοτροφή και ως υλικό για την κατασκευή σπιτιών. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι ανακάλυψαν τις διατροφικές τους ιδιότητες και άρχισαν να την καλλιεργούν και να την καταναλώνουν.

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες, καθιστώντας την ένα υγιεινό δημητριακό. Από τη βρώμη μπορούν να παρασκευαστούν διάφορα προϊόντα, όπως δημητριακά, ψωμί, μπισκότα και γλυκίσματα.

Στη σύγχρονη εποχή, η βρώμη έχει γίνει δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά.

Συνολικά, η ιστορία της βρώμης αποτελεί ένα παράδειγμα της αξίας της γεωργίας και της ανάπτυξης της ανθρώπινης διατροφής μέσα στον χρόνο.

Για την ανάπτυξη της, ως φυτό είναι περισσότερο ανθεκτική σε υγρό περιβάλλον, σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Έτσι, η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με σχετικά πιο ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχοπτώσεων, όπως οι χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

 

Διατροφική αξία της βρώμης:

 

Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, ωστόσο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αβενίνη που είναι η γλουτένη της βρώμης. Η αβενίνη μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες στα άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτή την ουσία καθώς είναι τοξική για το υποβλεννογόνο του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και κοιλιακούς πόνους.

 

Σε 100 γραμμάρια βρώμης εμπεριέχονται:

 

Ενέργεια: 1.628 kJ/389cal

Υδατάνθρακες: 66,3 γραμμάρια

Φυτικές Ίνες: 10,6 γρ.

Πρωτεϊνες: 16,9 γρ.

Λιπαρά: 6,9 γρ.

Σίδηρο: 5 mg

Ασβέστιο: 54 mg

Μαγνήσιο: 177 mg

Βιταμίνη Β5: 1,3 mg

Βιταμίνη Β9: 56 μg

Β-γλυκάνη: 4 γρ.

Οφέλη της βρώμης στην υγεία:

 

  • Μειώνει τη χοληστερόλη
  • Εμποδίζει την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2
  • Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών
  • Μείωση της δυσκοιλιότητας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B7https://www.iatropedia.gr/diatrofi/vromi-thermides-threptiki-aksia-ofeli-alla-kai-pithanos-kindynos-gia-tin-ygeia/147331/