Οι σπόροι Τσία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και ως τρόφιμο. Σύμφωνα με τον Κώδικα Μεντόζα του 16ου αιώνα, οι σπόροι αυτοί καλλιεργούνταν από τους Μάγια και τους Αζτέκους στην προ-Κολομβιανή εποχή. Οι σπόροι αυτοί, δίδονταν στους άρχοντες από το λαό ως ετήσιος φόρος υποτελείας. Ιησουίτες χρονικογράφοι τοποθέτησαν το τσία ως την τρίτη πιο σημαντική καλλιέργεια στον πολιτισμό των Αζτέκων, ακολουθώντας το καλαμπόκι, τα φασόλια και προ του αμάραντου ενώ και οι προσφορές προς τους Αζτέκους ιερείς, συχνά ήταν σε κία.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ
Θερμίδες: 486 kcal
Λιπίδια: 31 g
Κορεσμένα λιπαρά: 3,3 g
Νάτριο: 16 mg
Κάλιο: 407 mg
Υδατάνθρακες: 42 g
Φυτικές ίνες: 34 g
Πρωτεΐνη: 17 g
Βιταμίνη C: 1,6 mg
Ασβέστιο: 631 mg
Σίδηρος: 7,7 mg
Μαγνήσιο: 335 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Ρίχνουν τη χοληστερίνη
- Δίνουν ενέργεια
- Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
- Βοηθούν την πέψη
Πηγές:POWERFOODS
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%AF%CE%B1_(%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82)