Η κανέλα καλλιεργείται με την ανάπτυξη του δέντρου για δύο χρόνια και στη συνέχεια κόβονται τα κοτσάνια στο επίπεδο του εδάφους. Την επόμενη χρονιά σχηματίζονται νέοι βλαστοί και αντικαθιστούν αυτούς που κόπηκαν.
Τα είδη που, συχνά, πωλούνται ως κανέλα είναι:
Cinnamomum Cassia ή αλλιώς Κασσία, που είναι η Κινεζική κανέλα, ο πιο κοινός τύπος που συναντάμε. Έχει ισχυρή, πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται συνήθως σε ψημένα αγαθά καθώς χειρίζεται καλά τις συνθήκες ψησίματος.
Cinnamomum Burmannii ή κανέλα της Ινδονησίας.
Cinnamomum Loyreiroi ή κανέλα του Βιετνάμ.
Cinnamomum Verum ή κανέλα της Κεϋλάνης από την οποία εξάγεται το αιθέριο έλαιο Cinnamon Oil.
Η διατροφική αξία των δύο τύπων κανέλας που χρησιμοποιούνται ευρέως (Κασσία και Κεϋλάνης) είναι:
Διατροφική Αξία ανά 100γρ
Κανέλα Κεϋλάνης
Κανέλα Κασσία
Ενέργεια 285,49
245,25
Πρωτεΐνες 4,99
4,10
Υδατάνθρακες 58,3
47,25
Λιπαρά 4,69
4,65
Μαγνήσιο 60,71
74,89
Ασβέστιο 690,01
1157,36
Φώσφορος 62,10
66,31
Σίδηρος 10,73
2,74
Χαλκός 0,65
0,41
Ψευδάργυρος 0,33
0,35
Κάλιο 381,67
197
Νάτριο 27,64
18,76
Φυτικές Ίνες 21,27
33,41
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι:
Αντιμικροβιακή δράση
- Αντιθρομβωτική δράση
- Διουρητική δράση
- Αντιεπιληπτική δράση
- Εφιδρωτική δράση
- Προστατεύει από το έλκος
- Βοηθάει στη χώνεψη
- Βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο
- Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Αντενδείξεις:
- Σε μεγάλες ποσότητες, η κανέλα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος
- Στην εγκυμοσύνη, καθώς η κανέλα είναι διεγερτικό της μήτρας
- Προσεκτική χρήση από άτομα με αλλεργίες
Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/9511-i-kanela-kai-oi-idiotites-tis-stin-ygeia