Εδώ και τρεις έως τέσσερις χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Άνδεων. Οι Ίνκας τη χαρακτήριζαν ως “η μητέρα όλων των καρπών” ενώ τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις “χρυσές τροφές” και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία.
Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, πράγμα που την καθιστά ασφαλή τροφή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή
Διατροφική αξία ανά 100γρ
Θερμίδες: 374Kcal
Κεκορεσμένα Λιπαρά: 0,59g
Μονοακόρεστα Λιπαρά: 1,535mg
Πολυακόρεστα Λιπαρά: 2,347mg
Υδατάνθρακες: 69g
Φυτικές ίνες: 6g
Πρωτεΐνες(Αμινοξέα): 13g
Φαινυλαλανίνη: 537mg
Λευκίνη: 786mg
Μεθειονίνη: 262mg
Λυσίνη: 734mg
Ισολευκίνη: 472mg
Βαλίνη: 589mg
Θρεονίνη: 459mg
Τρυπτοφάνη: 140mg
Ιστιδίνη: 314mg
Βιταμίνη Β1: 0,198mg
Βιταμίνη Β2: 0,396mg
Νιασίνη: 2,93mg
Βιταμίνη Β6: 0,223mg
Φυλλικό οξύ: 49mcg
Παντοθενικό οξύ: 1,047mcg
Ασβέστιο: 60mg
Σίδηρος: 9,25mg
Μαγνήσιο: 210mg
Φώσφορος: 410mg
Κάλιο: 740mg
Νάτριο: 21mg
Ψευδάργυρος: 3,3mg
Χαλκός: 0,82mg
Μαγγάνιο: 2,26mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Προλαμβάνει τις φλεγμονές
- προστατεύει την καρδιά
- προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση
- Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου
- Ελαττώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων
- Βοηθά στον έλεγχο του βάρους
- Βοηθά στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα
- Βοηθά στην υγεία των οστών και των μυών
- Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Η κινόα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη της ποσότητα που καταναλώνουμε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης σε υπερβολικές ποσότητες.
Πηγές: Powerfoods
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%B1