Το ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι, ταχίνι πάστα, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι και νερό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα ή γαρνιτούρα για διάφορα πιάτα, όπως κεμπάπ, σουβλάκι, φαλάφελ, και πολλά άλλα.
Η ακριβής προέλευση του παραμένει αβέβαιη, αλλά η δημοφιλία του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα από τα γνωστότερα και αγαπημένα αραβικά φαγητά.
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που το καθιστά ασφαλή τροφή για τους διαβητικούς. Επίσης, είναι μια πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους αφού αποτελεί σημαντική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης ακόμη και από τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων.
Διατροφική αξία ανά μια κουταλιά της σούπας:
Ενέργεια: 89cal
Υδατάνθρακες: 3,2γρ
Πρωτεΐνη: 2,6γρ
Φυτικές ίνες: 0,7γρ
Λιπαρά: 7,9
Εκ των οποίων
Κορεσμένα: 1,1γρ
Μονοακόρεστα: 3γρ
Πολυακόρεστα: 3,5γρ
Βιταμίνες:
Φυλλικό οξύ:15mg
Βιταμίνη Β1: 0,24mg
Βιταμίνη Β2: 0,018mg
Βιταμίνη Β3: 0,85mg
Βιταμίνη Β6: 0,022mg
Ιχνοστοιχεία:
Σελήνιο:5,2mg
Χαλκός: 0,24mg
Ψευδάργυρος: 0,7mg
Νάτριο: 5mg
Κάλιο: 69mg
Φώσφορος: 118mg
Μαγνήσιο: 14mg
Σίδηρος: 0,7mg
Ασβέστιο: 21mg
Οφέλη στην υγεία:
Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς
Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Ρίχνει τη χοληστερόλη
Ρυθμίζει την πίεση
Πολεμά την γήρανση
Βοηθά το έντερο
Δρα κατά του πονοκεφάλου
Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας
Δρα προστατευτικά σε ορισμένους τύπους καρκίνου
Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών
Πηγές: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15134-10-logoi-goa-na-tros-taxini
Power Foods