Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Ταχίνι My New Way Of Life
Το ταχίνι είναι ένα παραδοσιακό αραβικό φαγητό, το οποίο έχει ρίζες στη Μέση Ανατολή. Η ιστορία του ταχίνι δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά, το ταχίνι ήταν γνωστό ως “ταχίν”, αλλά με την πάροδο του χρόνου, προστέθηκε το “ι” στη λέξη για να δηλώνει το φαγητό.

 

Το ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι, ταχίνι πάστα, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι και νερό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα ή γαρνιτούρα για διάφορα πιάτα, όπως κεμπάπ, σουβλάκι, φαλάφελ, και πολλά άλλα.

 

Η ακριβής προέλευση του παραμένει αβέβαιη, αλλά η δημοφιλία του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα από τα γνωστότερα και αγαπημένα αραβικά φαγητά.

 

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που το καθιστά ασφαλή τροφή για τους διαβητικούς. Επίσης, είναι μια πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους αφού αποτελεί σημαντική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης ακόμη και από τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων.

 

Διατροφική αξία ανά μια κουταλιά της σούπας:

 

Ενέργεια: 89cal

Υδατάνθρακες: 3,2γρ

Πρωτεΐνη: 2,6γρ

Φυτικές ίνες: 0,7γρ

Λιπαρά: 7,9

Εκ των οποίων

Κορεσμένα: 1,1γρ

Μονοακόρεστα: 3γρ

Πολυακόρεστα: 3,5γρ

 

Βιταμίνες:

 

Φυλλικό οξύ:15mg

Βιταμίνη Β1: 0,24mg

Βιταμίνη Β2: 0,018mg

Βιταμίνη Β3: 0,85mg

Βιταμίνη Β6: 0,022mg

 

Ιχνοστοιχεία:

 

Σελήνιο:5,2mg

Χαλκός: 0,24mg

Ψευδάργυρος: 0,7mg

Νάτριο: 5mg

Κάλιο: 69mg

Φώσφορος: 118mg

Μαγνήσιο: 14mg

Σίδηρος: 0,7mg

Ασβέστιο: 21mg

 

Οφέλη στην υγεία:

 

  • Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών

  • Ρίχνει τη χοληστερόλη

  • Ρυθμίζει την πίεση

  • Πολεμά την γήρανση

  • Βοηθά το έντερο

  • Δρα κατά του πονοκεφάλου

  • Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας

  • Δρα προστατευτικά σε ορισμένους τύπους καρκίνου

  • Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15134-10-logoi-goa-na-tros-taxini

Power Foods