Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Avocado My New Way Of Life

Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο, γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο και ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή.

Ο καρπός του έχει βουτυρώδη γεύση και η σάρκα του είναι παχιά. Αποτελείται από 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες, 2,5% σάκχαρα και οι λιπαρές ουσίες του βοηθούν στη μείωση της Χοληστερόλης. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λιπαρά σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το καθιστούν ως μια καλή τροφή για διαβητικούς. Ο καρπός του χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή τρώγεται ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.

Η ιστορία του αβοκάντο ξεκινά αρκετές χιλιετίες πριν στην περιοχή της Μεσοαμερικής. Οι αρχαίοι Αζτέκοι θεωρούσαν το αβοκάντο ως έναν ιερό καρπό, που πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες και προσφερόταν στους θεούς.

Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι ο θεός Quetzalcoatl έδωσε το αβοκάντο στους ανθρώπους για να τους προσφέρει υγεία και δύναμη. Το δέντρο του αβοκάντο θεωρήθηκε ιερό και αποτέλεσε σύμβολο αναγέννησης και ζωής.

Μετά την κατακτητική εκστρατεία του Ισπανού κατακτητή Ερνάν Κορτέζ στη Μεξικό τον 16ο αιώνα, ο αβοκάντος έγινε γνωστός στην Ευρώπη. Αρχικά, οι Ισπανοί δεν ήταν σίγουροι για το πώς να τρώνε τον αβοκάντο και πίστευαν ότι ήταν τοξικός.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ιδιότητες του αβοκάντο ανακαλύφθηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να τον αξιοποιούν ως τροφή και συστατικό σε διάφορες συνταγές. Σήμερα, το αβοκάντο έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές κουζίνες.

Στην Ελλάδα, οι πρώτοι σπόροι έφτασαν το 1910 και οι προσπάθειες για την καλλιέργεια του ξεκίνησαν το 1966 στην Κρήτη και ευδοκιμεί σε περιοχές όπου καλλιεργούνται και τα εσπεριδοειδή.

Διατροφική αξία του αβοκάντο

 

Ο χαρακτηρισμός του αβοκάντο ως super-food οφείλεται στην πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει καθώς και τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία του.

Η διατροφική αξία που έχουν 100γρ. Αβοκάντο είναι:

 

  • Ενέργεια: 160cal

  • Πρωτεΐνες: 2γρ.

  • Φυτικές Ίνες: 7γρ.

  • Υδατάνθρακες: 9γρ.

  • Λίπη: 15γρ.

  • Βιταμίνη C: 17% της ΣΗΔ

  • Βιταμίνη Κ: 26% της ΣΗΔ

  • Βιταμίνη Ε: 10% της ΣΗΔ

  • Βιταμίνη Β5: 14% της ΣΗΔ

  • Βιταμίνη Β6: 13% της ΣΗΔ

  • Φυλλικό Οξύ: 20% της ΣΗΔ

  • Κάλιο: 15% της ΣΗΔ

Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες από σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και βιταμίνες A, B1, B2 και B3.

Τα οφέλη κατανάλωσης αβοκάντο στην υγεία είναι:

 

  • Μειώνει τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη

  • Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

  • Ενδέχεται να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

  • Τα αντιοξειδωτικά του προστατεύουν το οπτικό νεύρο

  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

  • Ενδέχεται να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.

  • Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

  • Βελτιώνει την υγεία των οστών

  • Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: https://healthia.gr/avokanto-ta-pollapla-ofeli-gia-tin-ygeia/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B2%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2