Το θυμάρι είναι αρωματικός θάμνος μικρού ύψους. Για να αναπτυχθεί, χρειάζεται πλήρη έκθεση στον ήλιο, ήπιους χειμώνες και ηλιόλουστα καλοκαίρια. Το συναντάμε συνήθως στις Μεσογειακές και τις νότιες περιοχές της Ευρώπης, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.
Τα τμήματα του θάμνου που αξιοποιούνται για θρεπτικούς σκοπούς, πέραν της φαρμακευτικής χρήσης του, είτε ως ρόφημα, είτε ως μπαχαρικό, είναι τα αποξηραμένα άνθη καθώς και τα φύλλα του που όταν ξεραθούν και αποκτήσουν καφεπράσινο χρώμα, αναδύουν το χαρακτηριστικό άρωμα τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες. Επίσης, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ Βενεδικτίνη.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ
Θερμίδες: 101
Λιπίδια: 1,7 g
Κορεσμένα λιπαρά: 0,5 g
Νάτριο: 9 mg
Κάλιο: 609 mg
Υδατάνθρακες: 24 g
Φυτικές ίνες: 14 g
Μαγνήσιο: 160 mg
Πρωτεΐνη: 6 g
Βιταμίνη C: 160,1 mg
Ασβέστιο: 405 mg
Σίδηρος: 17,5 mg
Βιταμίνη B6: 0,3 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Βοηθά την υγεία του στόματος
- Προστατεύει το έντερο
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης
- Βοηθά στο αναπνευστικό
- Έχει αντισηπτική δράση
- Ανακουφίζει από τους πόνους των μυών
- Καταπραύνει δερματικά προβλήματα
Πηγές: POWERFOODS
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9