Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Thymari
Το θυμάρι ή θύμιο, όπως το αποκαλούσαν οι αρχαίοι, λόγω του έντονου αρώματος του, το χρησιμοποιούσαν στους βωμούς κατά τη διάρκεια των τελετών, ως θυμίαμα.

Το θυμάρι είναι αρωματικός θάμνος μικρού ύψους. Για να αναπτυχθεί, χρειάζεται πλήρη έκθεση στον ήλιο, ήπιους χειμώνες και ηλιόλουστα καλοκαίρια. Το συναντάμε συνήθως στις Μεσογειακές και τις νότιες περιοχές της Ευρώπης, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Τα τμήματα του θάμνου που αξιοποιούνται για θρεπτικούς σκοπούς, πέραν της φαρμακευτικής χρήσης του, είτε ως ρόφημα, είτε ως μπαχαρικό, είναι τα αποξηραμένα άνθη καθώς και τα φύλλα του που όταν ξεραθούν και αποκτήσουν καφεπράσινο χρώμα, αναδύουν το χαρακτηριστικό άρωμα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες. Επίσης, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ Βενεδικτίνη.

Διατροφική αξία ανά 100 γρ

Θερμίδες: 101

Λιπίδια: 1,7 g

Κορεσμένα λιπαρά: 0,5 g

Νάτριο: 9 mg

Κάλιο: 609 mg

Υδατάνθρακες: 24 g

Φυτικές ίνες: 14 g

Μαγνήσιο: 160 mg

Πρωτεΐνη: 6 g

Βιταμίνη C: 160,1 mg

Ασβέστιο: 405 mg

Σίδηρος: 17,5 mg

Βιταμίνη B6: 0,3 mg

Οφέλη για τον οργανισμό

 

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Βοηθά την υγεία του στόματος
  • Προστατεύει το έντερο
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης
  • Βοηθά στο αναπνευστικό
  • Έχει αντισηπτική δράση
  • Ανακουφίζει από τους πόνους των μυών
  • Καταπραύνει δερματικά προβλήματα

Πηγές: POWERFOODS

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9