Ονομάζομαι Κοντοπίδου Ειρήνη, έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασα στο τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, συνέχισα με ένα μεταπτυχιακό στο τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πάνω στη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων και αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μαιευτικής και εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή με θέμα “Εγκυμοσύνη και μέτρηση βιομαρτυρών οξειδωτικού στρες” , όπου προσφέρουμε διατροφική συμβουλευτική σε εγκυμονούσες οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν την πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών μέσα από τη διατροφή τους.
Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον για τη διατροφολογία?
Πάντα μου άρεσαν τα παραϊατρικά επαγγέλματα, και όταν ήρθε η ώρα να κάνω το μηχανογραφικό μου μία από τις σχολές που επέλεξα ήταν και η Διαιτολογία.. Με γοήτευε το πως μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους τόσο στο να ρυθμίσουν το βάρος τους όσο και στο να βοηθήσουν τους δείκτες υγείας τους προληπτικά μέσω της διατροφής τους χωρίς τη χρήση κάποιων συμπληρωμάτων ή άλλης φαρμακευτικής αγωγής.
Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε επαγγελματικά με τη διατροφολογία?
Ξεκίνησα το 2006 όπου αρχικά εργάστηκα σε ένα Ινστιτούτο Ευεξίας και ταυτόχρονα ασχολήθηκα και με την εκπαίδευση, με διδασκαλία σε Ιδιωτικά και Δημόσια ΙΕΚ αλλά και σε Ιδιωτικά Κολέγια. Το 2011 άνοιξα το δικό μου Διαιτολογικό γραφείο, με το οποίο συνεχίζω μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα έχω κάποιες συνεργασίες με διάφορους φορείς καθώς και αρθρογραφώ σε διάφορες ιστοσελίδες και επιστημονικά περιοδικά.
Η διατροφολογία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απώλεια βάρους. Τι άλλα οφέλη μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο?
Σίγουρα κακώς είναι άμεσα συνδεδεμένη μόνο με την απώλεια βάρους. Υπάρχει, στην εντύπωση του κόσμου, η ιδέα πως οι διαιτολόγοι είμαστε κυρίως, ας μου επιτραπεί η έκφραση “αδυνατιστές”, αλλά η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό. Ένας ειδικός υγείας, όπως ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και μέσα από αυτή την αλλαγή, που στοχεύουμε στο να είναι για πάντα, να μπορέσει και να ρυθμίσει το βάρος του αλλά και να προλάβει διάφορες παθήσεις ή να αποκομίσει διάφορα οφέλη για την υγεία του. Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα και με την ψυχολογία μας, οπότε ο διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας που μπορεί να μας βοηθήσει να αποσυνδέσουμε το συναίσθημα από τη διατροφή, να φάμε ισορροπημένα και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά οπότε η διατροφή, πέρα από θρέψη, να προσφέρει και απόλαυση. Επιπλέον, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή/και να συνεισφέρει σε επίπεδο θεραπείας που μπορεί να συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και στην εξάλειψη διάφορων ασθενειών.
Δεδομένου ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στο θέμα της σωστής διατροφής πότε θεωρείτε καλό να επισκεφτεί κανείς κάποιο διαιτολόγο- διατροφολόγο?
Σίγουρα οι γονείς θα πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή των παιδιών τους, κυρίως στη σχολική τους ηλικία, να επισκεφτούν έναν διατροφολόγο ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά για τη διατροφή, παράλληλα με προγράμματα διατροφής που γίνονται σε διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες στα σχολεία. Να κάνουνε μια ανάλυση σύσταση σώματος -λιπομέτρηση στο παιδί και να βρούμε τρόπους ώστε να εντάξουμε τρόφιμα στη διατροφή του παιδιού που ενδεχομένως αρνείται να δοκιμάσει ή τρώει περιστασιακά. Οπότε ο διατροφολόγος μπορεί να τους βοηθήσει στο πως να εισάγουν καινούρια τρόφιμα στη διατροφή του αλλά και στο πως πρέπει να είναι δομημένο ένα πρόγραμμα ώστε να εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το παιδί. Αλλά και στην ενήλικη ζωή πρέπει κάποιος να επισκεφθεί έναν διαιτολόγο, ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή που να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, στα ωράρια, στις προτιμήσεις του καθώς και να του προτείνει τρόπους που να μπορούν να γευματίσουν εκτός σπιτιού και από ταχυφαγεία αν μια μέρα δεν υπάρχει σπιτικό φαγητό. Ο διαιτολόγος μπορεί να προτείνει διάφορες συνταγές ή tips που να βοηθήσουν έναν ενήλικα να ακολουθήσειμια πιο ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, αν υπάρχει κάποιο διατροφικό πρόβλημα υγείας, όπως είναι κάποια ενόχληση στο πεπτικό σύστημα, δυσκοιλιότητα, κάποια πάθηση του εντέρου, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, κάποια αλλεργία, και έτσι θα πρέπει να περιορίσει κάποιες τροφές από την καθημερινότητα του και να τις αντικαταστήσει με άλλες ισοδυνάμες σε θρεπτικά συστατικά. Ακόμα, οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και θηλασμού μπορούν να λάβουν από το διαιτολόγο τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες ώστε να θωρακιστεί τόσο η δική τους υγεία, όσο και η υγεία του εμβρύου και αργότερα του νεογνού. Συμπεραίνουμε, ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η επίσκεψη σε ένα διαιτολόγο μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.
Σαν μητέρα και διατροφολόγος ποιο πλάνο διατροφής θα προτείνατε για υγιή παιδιά?
Πάντα τα πλάνα διατροφής πρέπει να είναι εξατομικευμένα και με βάση την ηλικία των παιδιών. Το πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να ταιριάζει με τις ανάγκες τους, να λαμβάνει υπόψιν αν το παιδί , αλλά και το πρόγραμμα όλης της οικογένειας. Σαν γενικό πλάνο, μπορούμε να πούμε ότι, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Δεν αποκλείουμε κάποια τρόφιμα, εκτός αν υπάρχει αποδεδειγμένος λόγος υγείας. Θέλουμε να υπάρχει ποικιλία, δίνουμε έμφαση στη σωστή υγιεινή των τροφίμων, στο σωστό χειρισμό τους, στην ποιότητα τους και στις επιλογές που κάνουν τα παιδιά. Αυτό το διατροφικό πλάνο θα πρέπει, σίγουρα, να συμπεριλαμβάνει και εξόδους από το σπίτι ή κάποια καλέσματα – εορταστικά κεράσματα τα οποία θα δεχτεί το παιδί στο σχολείο ή σε πάρτι γενεθλίων αλλά και διατροφική εκπαίδευση για το πως πρέπει το παιδί να συμπεριφερθεί εκεί. Θα πρέπει σε αυτό το πλάνο να περιλαμβάνονται πέντε με έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μια φορά την εβδομάδα το ψάρι, μια φορά όσπρια, μια με δυο φορές λαχανικά, μια φορά ζυμαρικά και μια με δυο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας. Τελος, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση πρωινού καθώς και στη σωστή ενυδάτωση των παιδιών.
Είναι εφικτό ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για όλα τα μέλη μιας οικογένειας?
Ναι, αυτό μπορεί να γίνει και ο διαιτολόγος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας υγείας που μπορεί να καταρτίσει ένα τέτοιο πλάνο διατροφής ώστε να υπάρχει το ίδιο βασικό φαγητό για όλα τα μέλη της οικογένειας και αυτό να είναι προσαρμοσμένο τόσο στα ωράρια της οικογένειας, στις προτιμήσεις τους, στον τρόπο ζωής τους, όσο και στις ανάγκες τους που μπορεί να καλυφθούν κατά μέσο όρο σε διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με το μέλος της οικογένειας. Το διατροφικό πρόγραμμα δημιουργείται πάντα σε συνεργασία με τους γονείς και λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις παραμέτρους, όπως η διαθεσιμότητα χρόνου, η οικονομική δυνατότητα για αγορά τροφίμων, η ευκολία ή δυσκολία στο μαγείρεμα, η επάρκεια των τροφίμων που υπάρχουν στο σπίτι και η πρόσβαση σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Για αυτό συνήθως παίρνουμε ένα πολύ αναλυτικό διατροφικό ιστορικό, πέρα από το ιατρικό, για τα μέλη της οικογένειας ώστε το πρόγραμμα που θα βγάλουμε, να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον τρόπο ζωής τους, ώστε να είναι εύκολο να το τηρήσουν και να συντηρήσουν το όποιο καλό αποτέλεσμα πετύχουν μετά τη διατροφική παρέμβαση.
Είναι αλήθεια ότι η διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο για την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών?
Ναι, η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, κυρίως αυτών που σχετίζονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως μπορεί να είναι οι υπερλιπιδαιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αναιμία, η δυσκοιλιότητα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού καθώς και διάφορα είδη αλλεργιών. Μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση ασθενειών, αλλά πολλές φορές δεν αρκεί μόνο η διατροφή. Η διατροφή προσφέρει γύρω στο 10-20% στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό, όμως, με φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση ασθενειών, κυρίως σωματικών, αλλά και ψυχολογικών, γιατί όπως προείπαμε, η διατροφή σχετίζεται άμεσα και με την ψυχολογική μας κατάσταση. Εκεί χρειάζεται και η συνεργασία με έναν ψυχολόγο γιατί πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε αυτό το κομμάτι, ειδικά όταν συνυπάρχουν διατροφικές διαταραχές, και μετά να παρέμβει ο διαιτολόγος ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.