Η ζέα αποτελούσε μια από τις βασικότερες τροφές των αρχαίων Ελλήνων, αν και για τους περισσότερους από εμάς είναι μια άγνωστη τροφή, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό δεν υπήρχε στη χώρα μας. Το 1928 η καλλιέργειά της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πριν από 5.000 περίπου χρόνια έφτασε στην Αιθιοπία και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία και αλλού.
Εξωτερικά μοιάζει με το σιτάρι και χάρη στην υψηλή διατροφική της αξία, της αποδόθηκε ο όρος “τροφή της ζωής”. Έχει «ταυτοποιηθεί» με το μονόκοκκο σιτάρι, το δίκοκκο σιτάρι, το σιτάρι σπέλτα ή όλυρα, το κριθάρι, τη σίκαλη, το καλαμπόκι και μπορεί και σαν άλλα πράγματα.
Διατροφική αξία ψωμιού ανά 100γρ
Θερμίδες: 347 kcal
Υδατάνθρακες: 60 g
Λίπη: 2 g
Πρωτεΐνες: 13 g
Φυτικές Ίνες: 7 g
Διατροφική αξία σίτου ανά 100γρ
Ενέργεια: 331 Kcal
Πρωτεΐνες: 12gr.
Λιπαρά: 3gr.
Υδατάνθρακες: 64gr.
Φυτικές Ίνες: 6gr.
Ασβέστιο: 40 mg
Σίδηρο: 3.6 mg
Μαγνήσιο: 124 mg
Νάτριο: 2 mg
Ψευδάργυρο: 4.6 mg
Νιασίνη: 8.07 mg
Οφέλη για τον οργανισμό
- Τονώνει τη διάθεση
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Βοηθά το πεπτικό
- Ρίχνει τη χοληστερίνη
- Προλαμβάνει την οστεοπόρωση
- Προστατεύει το νευρικό σύστημα
- Προστατεύει την καρδιά
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
Πηγές: POWERFOODS
https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/13984-zea