Καλλιεργείται στην Κίνα, την Αφρική, την Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού. Οι χώρες με μικρότερη παραγωγή γλυκοπατάτας είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία,η Ουγκάντα και η Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και σε μικρή έκταση στα νησιά.
Η γλυκοπατάτα είναι γλυκιά, αρωματική, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα. Το εξωτερικό της χρώμα μπορεί να είναι καφέ, πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο ενώ εσωτερικά μπορεί να είναι κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί και κάποιες φορές κόκκινο. Όλες οι ποικιλίες είναι πλούσιες σε άμυλο, ενώ οι ποικιλίες που έχουν πορτοκαλί σάρκα είναι πλούσιες σε καροτένιο.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ
Νερό: 77 g
Ενέργεια: 360 kj
Πρωτεΐνες: 1,6 g
Λίπος: 0,05 g
Υδατάνθρακες: 20 g
Ίνες: 3 g
Ζάχαρη: 4,18 g
Ασβέστιο: 30 g
Σίδηρος: 0,61 g
Μαγνήσιο: 25 g
Φώσφορος: 47 g
Κάλιο: 337 g
Νάτριο: 55 g
Ψευδάργυρος: 0,3 g
Χαλκός: 0,15 g
Μαγγάνιο: 0,26 g
Σελήνιο: 0,6 g
Βιταμίνη C: 2,4 g
Βιταμίνη Β1: 0,08 mg
Βιταμίνη Β2: 0,06 mg
Βιταμίνη Β3: 0,56
Βιταμίνη Β5: 0,8 mg
Βιταμίνη Β6: 0,21 mg
Φυλλικό οξύ: 11 mg
Βιταμίνη Α: 14.187 mg
Βιταμίνη Ε: 0,26 mg
Βιταμίνη Κ1: 1,8 mg
Βήτα καροτίνη: 8.509 mg
Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 0,02 g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 0,01 g
Οφέλη για τον οργανισμό
- Κάνει καλό στην καρδιά
- Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου
- Καταπολεμά το στρες
- Διατηρεί το δέρμα νεανικό
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Έχει αντικαρκινική δράση
Πηγές: POWERFOODS
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1