Καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
Glykopatata
Η γλυκοπατάτα, ανήκει στην οικογένεια των περιπλοκοειδών και κατάγεται από τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με αρχεία του Περού, η γλυκοπατάτα χρονολογείται από το 750 π.Χ., ενώ στην Ευρώπη έφτασε μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από το Χριστόφορο Κολόμβο.

 

Καλλιεργείται στην Κίνα, την Αφρική, την Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού. Οι χώρες με μικρότερη παραγωγή γλυκοπατάτας είναι η Βραζιλία, η Ινδονησία,η Ουγκάντα και η Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και σε μικρή έκταση στα νησιά.

 

Η γλυκοπατάτα είναι γλυκιά, αρωματική, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα. Το εξωτερικό της χρώμα μπορεί να είναι καφέ, πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο ενώ εσωτερικά μπορεί να είναι κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί και κάποιες φορές κόκκινο. Όλες οι ποικιλίες είναι πλούσιες σε άμυλο, ενώ οι ποικιλίες που έχουν πορτοκαλί σάρκα είναι πλούσιες σε καροτένιο.

 

Διατροφική αξία ανά 100 γρ

 

Νερό: 77 g

Ενέργεια: 360 kj

Πρωτεΐνες: 1,6 g

Λίπος: 0,05 g

Υδατάνθρακες: 20 g

Ίνες: 3 g

Ζάχαρη: 4,18 g

Ασβέστιο: 30 g

Σίδηρος: 0,61 g

Μαγνήσιο: 25 g

Φώσφορος: 47 g

Κάλιο: 337 g

Νάτριο: 55 g

Ψευδάργυρος: 0,3 g

Χαλκός: 0,15 g

Μαγγάνιο: 0,26 g

Σελήνιο: 0,6 g

Βιταμίνη C: 2,4 g

Βιταμίνη Β1: 0,08 mg

Βιταμίνη Β2: 0,06 mg

Βιταμίνη Β3: 0,56

Βιταμίνη Β5: 0,8 mg

Βιταμίνη Β6: 0,21 mg

Φυλλικό οξύ: 11 mg

Βιταμίνη Α: 14.187 mg

Βιταμίνη Ε: 0,26 mg

Βιταμίνη Κ1: 1,8 mg

Βήτα καροτίνη: 8.509 mg

Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 0,02 g

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 0,01 g

 

Οφέλη για τον οργανισμό

 

  • Κάνει καλό στην καρδιά
  • Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου
  • Καταπολεμά το στρες
  • Διατηρεί το δέρμα νεανικό
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Έχει αντικαρκινική δράση

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: POWERFOODS

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1